Mag Je Fillers & Botox Tijdens Je Zwangerschap?

18 april 2022

Als je LifeBeautyStyle.nl al wat langer leest, dan weet je dat ik veel heb geschreven over botox en fillers (bekijk het gehele overzicht aan botox en fillers artikelen hier). Ik heb zelf aardig wat botox en filler behandelingen gedaan en heb daar zowel goede als slechte ervaringen mee. Ik weet er ondertussen dus aardig wat van, en om taboes te doorbreken en anderen goed en eerlijk te informeren deel ik dus veel hier op mijn blog. Iets waar ik eerder nooit over nagedacht had is: mag je fillers en botox tijdens je zwangerschap? Daar ben ik eens goed ingedoken en ik heb een professionele cosmetisch arts om advies gevraagd.


Fillers en botox tijdens zwangerschap

Zelf heb ik één botox en filler behandeling die ik nog geregeld onderga om het resultaat goed bij te houden: mijn liquid nosejob, oftewel een neuscorrectie door botox en fillers. Met geregeld bedoel ik trouwens niet maandelijks hoor, maar wel elke 1,5 tot 2 jaar. De laatste keer dat ik mijn neus liet opvullen is op moment van schrijven 2 jaar geleden. Ik begin weer wat meer een bobbel op mijn neus te zien en dus had ik eigenlijk maanden geleden al voor een touch up willen gaan. Maar: ik ben inmiddels  zwanger! Dus ja, om meteen antwoord te geven op de vraag: mag je fillers en botox tijdens de zwangerschap? NEE. De meeste goéde en professionele artsen zullen je ook echt een behandeling weigeren als je aangeeft dat je zwanger bent. Mijn cosmetisch arts heb ik om advies gevraagd. Want het is niet zo dat een kaarsrecht neusje voor mij belangrijker is dan de gezondheid van mijn baby. Zeker niet, maar het vooruitzicht om pas over 4 maanden mijn neus te kunnen laten bijwerken klinkt zo lang. Daarom heb ik het gewoon eens aan een professional nagevraagd.
Waarom fillers en botox behandelingen tijdens zwangerschap geweigerd worden

Laat ik beginnen met de reden waarom ik uberhaupt zo veel heb gedeeld over mijn botox en filler behandelingen, want dat is dé reden waarom fillers en botox tijdens de zwangerschap afgeraden worden. Ik heb één horror ervaring gehad waarbij mijn neus bont en blauw werd en ik dik 3 weken met pijnstillers de ellendige doffe pijn heb moeten onderdrukken. Wat was er gebeurd? Er is een kleine hoeveelheid filler in een bloedvat terecht gekomen, door een verkeerde injectietechniek van een niet bekwame arts. Dat kan ontzettend gevaarlijk zijn, want als er meer filler in een bloedvat terecht was gekomen had dat niet alleen voor die blauwe plekken gezorgd, maar ik had ook blind kunnen raken doordat de bloedtoevoer blokkeert. Dat laatste is wonder boven wonder niet gebeurd, maar ik liep er wekenlang aardig voor schut bij. Een goede professionele arts zal met botox en fillers extra goed opletten en voorzichtig zijn, maar er bestaat altijd een kans dat er botox of fillers in een bloedvat terecht komen. Als je zwanger bent komt jouw bloed niet alleen bij je organen, maar ook bij je baby en de placenta/navelstreng etc. Stel je voor dat daar een klontje filler naar toe gaat met alle gevolgen van dien??? Ik krijg al kippenvel bij het idee.  


Dat is dus de reden dat fillers en botox tijdens de zwangerschap worden afgeraden en door de meeste artsen zelfs geweigerd. De kans dat er filler of botox in je bloedbaan komt is niet groot, maar als dit wel gebeurd zijn de gevolgen voor jezelf én voor je kindje mijn inziens te groot om het risico te nemen.


Bekijk hier meer artikelen over botox & fillersEen reactie posten