Neus & Kin Fillers | Mijn Ervaring + Uitleg Risico Op Blindheid

21 juli 2020

Neus & Kin Fillers ervaringOp LifeBeautyStyle.nl bestaan er geen taboe onderwerpen, ook al worden botox en fillers soms écht nog wel als iets gezien wat je niet zou moeten doen, of waar je vooral niet openlijk voor uit zou moeten komen. Ook merkte ik een aantal jaar geleden dat mensen me raar aankeken als ik hardop zei dat ik fillers had. In die tijd kon ik online ook geen enkele ervaring met neus fillers vinden. Toen ik zelf de behandeling had ondergaan wilde ik dus mijn verhaal delen voor anderen. Omdat fillers en botox steeds populairder worden en daarmee niet alleen het aantal behandelingen groeit, maar ook het aantal artsen dat maar wat aanrommelt voor stunt prijzen, vind ik het belangrijk om alle kanten van fillers te belichten. Lees je mee?

Waarom fillers in je neus?

Even een korte recap waarom ik met neus fillers begonnen ben. Ik ben 14 jaar geleden (ik was ook 14) heel ongelukkig gevallen tijdens een potje tikkertje, en kwam met mijn neus op een houten bankje terecht. Het enige wat ik me daarvan herinner is de ergste pijn ooit en bloed, heel veel bloed. We waren op dat moment op vakantie in Frankrijk en wilde ik zelf ook niet dáar naar een dokter. Later die dag kon ik weer door mijn neus ademen dus het viel ook wel mee dachten we. Eenmaal thuis begon mijn neus langzaam scheef te groeien met een bobbel erop. Als je vanaf dan jarenlang gepest wordt om je kromme neus dan hakt dat er behoorlijk in. Op mijn 24e besloot ik dan ook die bobbel weg te laten werken met fillers, want een neuscorrectie (operatief) op een gebroken neus wordt afgeraden. Zo gezegd zo gedaan, beste beslissing ever! De eerste keer ging top, tweede keer na een paar maanden bijvullen ook. Daarna wilde ik pas weer een touch-up na 1,5 jaar. Dat was in januari 2019.


neus fillers gevaarlijk

Waarom je niet alleen de kliniek maar ook de arts moet Googlen

Als ik in de tussentijd iets geleerd heb, is het dat je naast de kliniek ook de arts moet Googlen. In januari 2019 maakte ik een afspraak bij de eerste beste arts die beschikbaar was in de kliniek bij mij in de buurt. Ik dacht nog: ik ga er gewoon vanuit dat deze arts ook goed is, was de eerste keren ook zo. Dat was echter bij een andere kliniek met andere artsen en dus had ik deze arts beter even kunnen googlen. Kort samengevat: in tegenstelling tot de eerste twee keren werd er toen niet overlegd wat we gingen doen, zoals de hoeveelheid filler. "1 mililiter kan er echt wel in", in plaats van samen kijken of 1 ml ook echt mooi zou staan. Ook werd ik niet gewezen op de gevaren van fillers in een gebroken neus (dit had ik wel verteld) en werd de behandelmethode niet uitgelegd. Alles voelde erg gehaast en dat was het ook: binnen 20 minuten stond ik buiten. Met een dikke, blauwe neus waar de nieuwe vorm niet meer in te herkennen was, zo gezwollen was het. Er werd gebruik gemaakt van een naald, terwijl ik aangaf dat de keer daarvoor een canule gebruikt was (naald met stompe, niet scherpe punt). Ik heb echt geen lage pijngrens, maar de tranen rolden over mijn wangen van de tig scherpe prikken in mijn neus. De dagen daarna voelde niet alleen mijn neus, maar ook mijn ogen en wangen harstikke gekneusd aan. Toen de zwelling na 2 weken eindelijk weg was zag ik pas dat mijn neus echt overfilled was, ik had een behoorlijk lange wipneus. 


Eerlijke arts: hoe (neus) fillers in een bloedvat blindheid kunnen veroorzaken

Voor mijn 4e behandeling, bij een andere arts dus, ging ik dus bewust op zoek naar recensies. Deze waren ontzettend positief, dus besloot ik bij deze arts de behandeling te boeken. Ik was stiknerveus vanwege de laatste behandeling die ik echt als horrorbehandeling zag en was bang voor wat er dit keer zou komen. Ik gaf dit aan en liet ook foto's zien van hoe mijn neus er toen uit zag. De arts schrok hiervan en zei dat dit écht niet normaal was. Ze vroeg meteen of mijn neus ooit eerder geopereerd of gebroken is geweest. Toen ik mijn verhaal uitlegde gaf ze eerlijk aan dat zij de behandeling in principe niet zou willen doen. Haar uitleg vond ik heel interessant en vooral belangrijk om hier te melden (ik krijg geregeld mails van lezers die ook hun neus gebroken hebben gehad en ook fillers willen): een gebroken neus maakt door het vergroeien van het bot, talloze nieuwe bloedvaatjes aan. Artsen leren natuurlijk waar bloedvaten en belangrijke slagaders lopen, maar nieuwe vaten op nieuwe plekken zijn onmogelijk in te schatten. Dat vergroot de kans dat er per ongeluk in een vat geprikt wordt aanzienlijk. Dit is waar ik vooral heel nerveus om werd: áls dit gebeurt en de arts injecteert filler in je bloedvat, dan is de kans groot dat dit doorstroomt naar je oog en daar de bloedtoevoer afknelt. Dit kan dus resulteren in blindheid! 

Wat gebeurt er als er filler in een bloedvat geïnjecteerd wordt?

Wat ik ook nergens op het internet kon vinden is wat er dan gebeurt als er filler in een bloedvat komt. Hoe lang het dan duurt voordat je merkt dat er filler in een bloedvat zit: dit kan volgens de arts binnen enkele minuten, maar kan ook nog dagen later gebeuren. Wat merk je dan? Je zicht kan blurry worden en vooral: je ervaart een scherpe, stekende pijn achter je oog. Volgens de arts merk je écht wel als er wat mis is, omdat dit voor heel hevige pijn zorgt. Ik vroeg wat we dan doen, mocht dit gebeuren. Als dit gebeurt terwijl je nog in de behandelstoel ligt, wordt er door de arts via dezelfde weg als de filler, een oplosmiddel (hyaluronidase) geïnjecteerd. Dit lost de filler op en maakt de weg in het bloedvat weer vrij. Gebeurd dit na enkele dagen, dan benadrukte ze met klem dat je meteen naar een ziekenhuis moet gaan, zodat een oogarts achter je oogbol de blokkade kan proberen op te lossen (ewww, alleen al het idee..) Snelheid is dan cruciaal, binnen 30 minuten zou dit moeten gebeuren wil je permanente beschadiging / blindheid nog kunnen voorkomen. Nu denk je misschien: Malu, ben je gek dat je die behandeling nog hebt gedaan! Maar juist omdat de arts zo transparant was en precies uitlegde wat er dan gebeurd, al is die kans héél klein (volgens Google 1 op 6600) voelde ik me gerustgesteld omdat deze arts duidelijk wist wat ze zei en deed. Ze legde namelijk uit dat ze voor een luiquid neuscorrectie altijd gebruik maakt van een canule. Met een stompe, niet scherpe stekende naald dus.

Zo liep ik er in januari 2019 bij, toen ze de 'luiquid nosejob' wel met een scherpe naald hebben gedaan. Die bloeduitstorting bovenop is waarschijnlijk het resultaat van een geraakt bloedvat. Bij het idee dat ik blind had kúnnen raken als de filler daarin terecht was gekomen krijg ik nog steeds kippenvel. Van links naar rechts: 3 uur na de behandeling, 24 uur na de behandeling en 4 dagen na de behandeling.De behandeling zelf: echt een pretje!

Ik gaf aan dat ik het alleen wilde doen als de arts het zelf ook aandurfde. Omdat ik al 3 keer eerder mijn neus heb laten opvullen- waarvan de eerste 2 keren met een canule en zonder problemen - durfde ze het zeker aan. Na goed overleg besloten we er dus voor te gaan. Ze legde uit dat we het met een canule doen en dat ze telkens voor het injecteren zou checken of er een bloedvat geraakt is. Ik vond het als een goed en zo safe mogelijk plan klinken. Ik ging liggen, kreeg een prikje in mijn neuspunt met een gewone naald (maar héél ondiep) en zo kon ze langzaam de canule inbrengen. Dit voelde zeker niet pijnlijk, maar ik merkte wel een bepaalde druk. Héél voorzichtig trok ze een een vacuüm zodat ze kon zien of er bloed omhoog kwam. Nope, geen bloedvat geraakt! Dus werd de filler (Belotero) geïnjecteerd. Tussendoor kon ik steeds met een spiegel meekijken of ik het mooi vond worden. Uiteindelijk hadden we genoeg filler, maar was er nog een beetje over. Daar wist ik wel een oplossing voor! 

Filler en botox in kin

Filler weggooien doe je natuurlijk niet als je nagaat wat dat kost - en zo'n overfilled wipneusje als de vorige keer had ik ook geen zin in. Ik wil wel graag het kuiltje in mijn kin weg zei ik, want die is sowieso wat vlak. Beetje volume daar kan geen kwaad. De arts gaf aan dat ik in mijn geval wat overactieve spiertjes in mijn kin heb waardoor je dus een kuiltje ziet. Alleen filler daarin zou kunnen, maar door de spierspanning wordt die dan als het ware weggedrukt. Een paar prikjes botox (om die spiertjes te ontspannen) zou daar uitkomst voor bieden. In goed overleg welke botox we dan wilden zijn we voor Botox gegaan, dat is kort voor Botuline Toxine. Je hebt bijvoorbeeld ook het merk Bocouture, maar dit blijft zo'n 3 maanden zitten in tegenstelling tot de Botox van 5 á 6 maanden. Ik dacht: ik lig nu toch en ben wel benieuwd wat dit doet voor de balans in mijn gezicht, zo'n ronder kinnetje. Laten we het gewoon doen. Van alle prikjes was de botox nog het meest gemeen, maar ook zeker goed te doen.

Na de behandeling was er dit keer ook zwelling en wat roodheid, maar wát een verschil met de keer daarvoor. Mijn neus voelde tot aan 3 dagen na de behandeling gekneusd, niezen en aanraken was een beetje vervelend, maar koelen met natgemaakte bevroren watjes was voldoende.Waar moet je op letten als je voor een filler behandeling gaat?

Ik denk dat ik mezelf nu toch wel een beetje een ervaringsdeskundige kan noemen met de verschillende filler behandelingen (ook paar keer lipfillers gehad), klinieken en artsen die heb gehad. En ik moet zeggen: deze ervaring was het meest positief! Ik ben van mening dat een aantal zaken van groot belang zijn als je voor een cosmetische behandeling gaat:

✔️ Zoek de kliniek én de arts op en check voor keurmerken en recensies.
✔️ Kies voor bekende klinieken en niet artsen die via Facebook groepen hun behandelingen voor stuntprijzen aanbieden
✔️ Vertel het de arts als je eerdere complicaties hebt gehad
✔️ Als een arts gehaast lijkt of op alles wat je wil ja zegt, zonder kritische vragen te stellen: niet doen!  Een goede arts kiest voor kwaliteit en veiligheid en zal dus eerst uitgebreid vragen stellen.
✔️ Check van te voren wat het protocol is mocht er wat mis gaan. Neus fillers zijn niet de enige fillers waarbij er verhoogd risico is om blind te raken, ook fillers in je fronsrimpel of mondhoeken kunnen in de bloedbaan richting je ogen verdwijnen. Ook kan elke filler een vat afknellen en dat kun je merken doordat je huid daaromheen wit wordt en doof aanvoelt. Vraag de arts dan ook om de bloedtoevoer te checken voordat je de behandelkamer uit loopt. Bij mij deed ze dit door op verschillende plekken de huid in te drukken en kijken hoe snel het bloed weer terugstroomde naar die plek. 

Dit artikel is zeker niet bedoeld om af te schrikken, want mijn ervaring is 100% positief, maar ik wil juist de risico's delen die de arts eerlijk noemde,want dit doen écht niet alle artsen. Dat blind kunnen raken is maar een kleine kans, maar áls het gebeurt is het wel meteen de allerergste bijwerking die je kunt bedenken. Daarnaast zijn er dus artsen (bij mij vorige keer gebeurd) die zonder pardon met een scherpe naald nota bene, in een gebroken neus de boel opvullen. Dit terwijl deze nieuwe arts mij verzekerde dat elke professioneel getrainde arts weet dat dit in zo'n geval niet safe is en dus bijna altijd een no-go. Dat ze bij mij nu alsnog de behandeling heeft uitgevoerd ligt aan de combi van eerder gelukte behandelingen en het gebruik van de canule waarmee we konden checken of we een bloedvat geraakt hebben. Toch blijft het waar: fillers en botox brengen altijd risico's met zich mee, dus denk daar goed over na en laat je uitgebreid informeren 😉👍 En vooral: doe het voor jezelf, voor je zelfvertrouwen en eigen geluk. Als jij er blij van wordt dan zijn fillers en botox een prima uitkomst!


Hier zie je hoe mijn neus er voor alle behandelingen uitzag: een bobbel van de zijkant en (hier niet zichtbaar) scheef van de voorkant. Na de eerste twee keer in april 2017 was mijn neus mooi recht. Na de touch-up in januari 2019 (nadat ik eerst voor schut liep met die blauwe dikke neus) was het helaas iets té ver opgevuld, waardoor ik een wipneusje kreeg. De 4e keer is weer helemaal zoals het bij mij past: kaarsrecht én dit keer een beetje filler in mijn kin waardoor deze iets meer naar voren komt en de balans net wat beter is, vind ik zelf ;)


3 opmerkingen

  1. Waauw wat knap dat je het nog aandurfde! Maar ik heb vorig jaar ook mijn neus (en lippen) laten doen en toen werd er niks engs gemeld qua risico, aleen dat het kan opzwellen en blauwe plekjes. Dus vind dat best bizar dat niet elke arts op de risicos wijst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed en duidelijk geschreven! Mag ik vragen bij welke kliniek en arts je bent geweest?

    BeantwoordenVerwijderen