Gehackt Op Instagram | Waarom Je Nooit Instagram (Un)Follow Apps Moet Gebruiken

2 juni 2020

Gehackt Op Instagram


De meeste mensen die echt actief van instagram gebruik maken om meer volgers te krijgen of een groter bereik, zullen wel bekend zijn met Follow / Unfollow apps voor Instagram. Dit zijn 'third party apps', oftewel geen apps die onderdeel zijn van Instagram. Dit soort apps kun je voor meerdere doeleinden gebruiken, zoals het snel (in bulk van 50 bijvoorbeeld) volgen of ontvolgen van gebruikers, maar ook inactieve accounts opzoeken en verwijderen. Voor mij heeft dat helaas lelijk uitgepakt, want ik ben gehackt en kan geen toegang meer krijgen tot mijn Instagram account... Be warned!

 

Download mijn E-book: Bloggen met succes in 2023

 

Waarom zou je Follow & Unfollow apps gebruiken?

De reden voor het gebruik van zulke apps zal per persoon verschillen. De één hoopt er een heleboel volgers bij te krijgen door zelf super veel accounts te volgen, de ander wil het instagram account ermee opschonen en dus volgers verwijderen. Dat laatste gold ook voor mij.

Inactieve volgers verwijderen voor betere engagement

Ik begon Instagram zo'n 7 jaar geleden en heb al die jaren hard aan mijn content gewerkt. Er was een tijd dat ik echt een 'Instagram influencer' was met ruim 18.000 followers. Dat is helaas ook weer in rap tempo gedaald door problemen met Youtube , maar ik heb al die tijd Instagram actief gebruikt. Door de jaren heen zijn er tussen mijn volgers ook accounts inactief geworden, dus die liken en reageren nooit op posts. Als je veel inactieve volgers hebt, heeft dat invloed op je engagement. (hoe meer likes en reacties, hoe hoger je engagement en hoe beter je door het algoritme van Instagram heen komt). Daarom heb ik een tijd terug een app gedownload waarmee je je inactieve volgers kunt opsporen, en deze in één klik kunt verwijderen. Om van zo'n app gebruik te maken moet je wel je gebruikersnaam en wachtwoord delen. Maarja, als er bij staat: 'High rated app used by most popular instagram influencers' dan denk ik wel: toch maar proberen!

Melding bij het inloggen...

Ik heb één keer eerder een melding van Instagram in mijn mail gehad nadat ik zelf (vanaf mijn werk telefoon dus ander ip adres) probeerde in te loggen maar het wachtwoord verkeerd had getypt. In die mail kon ik aangeven of ik het zelf was, of dat ik vermoedde dat anderen toegang hadden tot mijn gegevens. No problemo dus, ik was het zelf. Maar toen ik vorige week probeerde in te loggen en dit niet lukte, heb ik geen melding gehad van Instagram. Ik kreeg enkel een scherm te zien met: help ons te bevestigen dat dit account van jou is. Ik klikte op de 'hulp bij aanmelden' button en kwam er al snel achter dat mijn wachtwoord resetten via telefoonnummer of e-mailadres niet kon: die contactgegevens waren niet bekend. Huh?! Oké, ik ben net Sherlock Holmes, dus na wat Googlen kwam ik erachter dat je ook door je gebruikersnaam in te voeren, kunt zien welk e-mailadres daar aan gekoppeld zou moeten zitten. Een pop up toonde: Een aanmeldlink is verzonden naar m....@e...e.com. En ik dacht: welk e-mailadres van mij heeft nu als woord achter de '@' iets wat begint en eindigt met de letter e... Dit kon geen e-mailadres van mij zijn. Ik besloot via Facebook naar mijn instagram koppeling te gaan en daar zag ik het: mijn telefoonnummer was weggehaald en als e-mailadres stond een wirwar aan letters, eindigend op @example.com. Een snelle check online gaf aan dat het een niet-actief e-mailadres was.Rapporteer mijn oude account

Toen wist ik al genoeg, want aangezien Instagram geen helpdesk heeft, kun je niets anders doen dan via de FAQ stappen uitvoeren die zij aangeven. Maar ik kon de stappen niet uitvoeren, want mijn e-mailadres en telefoonnummer zijn niet meer bekend. Hoe ik weet dat ik gehackt bent? Omdat ik na wat research online verschillende verhalen heb gelezen van third party apps die je gegevens gebruiken om in te loggen, deze contactinfo vervolgens verwijderen en je account gebruiken om talloze anderen te volgen. Ik zag ook dat ik ineens ruim 150 meer mensen volg, terwijl ik dat niet zelf heb gedaan. Wat ik het ergste vind, is dat mijn account nog gewoon live staat. En ik ben best bang dat er berichten worden gestuurd of comments worden geplaatst uit mijn naam nu anderen dit account hebben overgenomen. Wat ik dus heb gedaan (en als je me daarbij wilt helpen heeel graag!) is mijn oude account rapporteren. Zo wordt dit account hopelijk opgeheven en kan er geen misbruik van gemaakt worden. Zo doe je dat:

 • Ga naar oude instagram account @malu.blesmagazine (UPDATE | account is verwijderd)
 • Klik op de drie puntjes naast mijn profiel 
 • Klik op gebruiker rapporteren > het is ongepast > account rapporteren > doet zich voor als iemand anders > iemand die ik ken

Ik hoop dat ik daarmee een schone lei kan maken op instagram, want ik merkte meteen dat ik Instagram veel te leuk vind om zomaar mee te stoppen omdat hackers mijn account hebben overgenomen. Ik heb gelukkig wat foto's, captions, mijn bio en wat storys snel gekopieerd en op mijn nieuwe account gezet. Het zou natuurlijk SUPER zijn als je mij daar wilt volgen: @malu_lifebeautystyle.nl

Wees gewaarschuwd en maak geen gebruik van apps waarmee je buiten instagram om moet inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. ☝

Bekijk hieronder de documentaire Reflectie, waarin ik vertel over mijn ervaring met neus fillers (liquid nosejob) en hoe dit een grote positieve impact had op mijn zelfbeeld.3 opmerkingen

 1. Woow dat is echt bizar! Ik gebruik zulke apps ook best vaak en heb al eens een mail van instagram gehad met dat ik 48 uur niks kon liken en kon volgen.. vond ik ook al zo vreemd. Ik ga wel uitjkijken met zulken apps!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Felicityschrijft.bejuni 09, 2020

  Heftig zeg, dat verwacht je toch niet als je die apps gebruikt. Maar goed dat je hier voor waarschuwt!

  BeantwoordenVerwijderen