Een Puppy En (Fulltime) Werken: Zo Doen Wij Dat

4 februari 2020

Een Puppy En (Fulltime) Werken


Sinds kort is mijn grote droom uitgekomen: we hebben een puppy! Al sinds ik mij kan herinneren heb ik altijd honden om mij heen gehad... Zo was er tot mijn 11e een Maltezer, Beau. Kort daarna volgde een Leeuwhondje, Yentl. Zij is vorig jaar ingeslapen en heeft net als Beau bijna de 15 jaar aangetikt. 4,5 jaar geleden kregen mijn ouders Darcy erbij, een Border Collie. Ik ben dus altijd honden gewend en wilde zelf ook ontzéttend graag een hond...

Toen ik ruim een jaar geleden ging samenwonen en er dus nog geen hond in ons eigen huis was, merkte ik pas hóe erg ik het miste. Zo'n vrolijk beestje wanneer je thuis komt, de zorg voor een levend wezentje wat helemaal afhankelijk is van jou...  Nu is mijn grote droom uitgekomen en hebben we Evi: de liefste, meest schattige Maltipoo (maltezer / poedel). We werken beiden nog steeds fulltime, dus hoe doen wij dit? Lees mee😊

Lees ook: de eerste dagen met onze Maltipoo puppy


Hond vs. fulltime baan: tref maatregelen

Ik vind dat iedereen een hond moet kunnen hebben, ook als je fulltime werkt. Daarnaast vind ik óók dat je dan wel moet zorgen dat het voor beestje zelf kán en niet zielig is, dus dat je wel bepaalde maatregelen zult moeten treffen. Ik weet nog dat ik fulltime werkte bij mijn vorige baan en tegen een aantal collega's zei dat ik ontzettend graag een hond wilde. Ze verklaarden me allemaal voor gek. Een hond nemen en fulltime werken? Nee joh, dat kon niet. Nu ben ik altijd iemand geweest die denkt in oplossingen en kijkt naar wat wél kan i.p.v wat niet kan. Met een aantal maatregelen is het voor ons prima te doen:
 • Thuiswerken
 • Mijn vriend en ik hebben allebei een kantoorbaan. Hij werkt 40 uur, dus 5 dagen per week. Ik werk 36 uur, wat ik verdeel over de ene week 5 dagen werken en de andere week 4 dagen werken. We werken beiden 1 dag per week thuis en soms werk ik ook een ander dagdeel thuis. Zo zit onze puppy maximaal 3 á 4 dagen een aantal uur achter elkaar alleen. Mijn bijkomende voordeel is namelijk dat ik op 5 minuten lopen van mijn werk woon. Ik ga dus elke pauze naar huis om Evi uit te laten, eten te geven en te spelen. Het kost wat planning en dedication, maar dat heb ik er natuurlijk voor over.
 • Oppas / Pet B&B
 • Woon je wat verder weg van je werk en kun je niet in de pauze naar huis? Zorg dan voor een oppas - bijvoorbeeld vrienden of familie die wellicht in de buurt wonen- die gedurende de dag even gaat kijken en je hond uit kan laten en met hem of haar kan spelen. Je kunt ook kiezen voor Pet B&B, waar je mensen bij jou in de buurt kunt vinden die tegen een kleine vergoeding bij jou thuis komen oppassen of waar je je hond naar toe kunt brengen.

 • Uitlaatservice
 • Naast het regelen van een oppas kun je ook kiezen voor een uitlaatservice. Hier heb ik zelf geen ervaring mee en ik zou het best spannend vinden om iemand je huissleutel te geven om je hond op te halen en uit te laten... Maar ik hoor van verschillende mensen positieve verhalen! Een uitlaatservice is voor je hond echt een feestje. De hond wordt dan thuis opgehaald en met een kleine groep andere honden uitgelaten in een park, bos of uitlaatplek in de buurt. Je hond kan dan lekker rennen en spelen met andere honden.

Hond alleen laten? Maak het 'm zo aangenaam mogelijk

Een aantal werkdagen per week is Evi eventjes alleen. Ongeveer vanaf half 9 's ochtends tot 12.15 uur 's middags. Tussen de middag kom ik gauw naar huis en ga dan rond 13.00 uur weer. Dan is ze tot 17 uur weer alleen thuis. Altijd als ik haar alleen laat zorg ik ervoor dat ze uitgelaten is, lekker gewandeld en gerend heeft, gespeeld heeft en water, brokjes en een kluifje tot haar beschikking heeft. Vooral 's ochtends heb ik ruim 1,5 uur samen met haar voordat ik naar mijn werk ga. Het hele ochtend ritueel inclusief lekker spelen maakt haar best moe, waardoor ze de meeste tijd slaapt in de tijd dat we weg zijn. Maar hoe maak je het zo aangenaam mogelijk voor een hond om alleen te zijn als 'ie wakker is?
 • Zorg voor afleiding
 • Evi blijft bij ons in de woonkamer als ze alleen is. We hadden in principe een slaapkamer beschikbaar met een traphekje, maar in de woonkamer heeft ze veel meer afleiding en ruimte. Dus besloten we haar te laten wennen aan alleen zijn in de woonkamer. In de drie weken dat ik met haar thuis was toen we haar net kregen heb ik maar meteen het bijten in meubels afgeleerd en haar geleerd ook alleen te kunnen spelen. Door genoeg botjes en speelgoed knaagt ze dus nooit aan meubels en d.m.v een camera kunnen we zien dat het daadwerkelijk goed gaat. Er ligt vrijwel altijd een berg speelgoed, een speelkleed, verschillende kluifjes en een Kong gevuld met snoepjes. Daar houdt ze zich lekker lang mee bezig. Daarnaast hebben we de tv altijd aan voor wat achtergrond geluid... En soms lijkt ze oprecht tv te kijken😜

 • Zorg dat je hond mentaal en lichamelijk voldaan is 
 • Wanneer we in de ochtend naar ons werk gaan, hebben we al 1,5 uur de tijd gehad om met Evi te spelen, wandelen, eten geven etc. Dat ritme zit er nu goed in, ze weet dat we eerst alle tijd voor haar maken voordat ze eventjes alleen gaat zijn. Door zo'n relatief druk ochtend programma wordt ze lekker moe, waardoor ze veel slaapt als wij weg zijn. (puppy's slapen de eerste weken/maanden sowieso tot wel 20 uur per dag). 

 • Zorg voor (eventueel) eten en water
 • Sommige mensen geven hun pup op een aantal vaste tijdstippen eten, maar wij hebben er voor gekozen altijd een bakje eten te hebben staan. Dat was ze gewend van uit het nestje, dus ze lam altijd eten als ze honger heeft. Hetzelfde geldt voor water drinken. Wat wij ook fijn vinden: de puppy pads! Ze moet natuurlijk zindelijk worden, maar dat duurt bij puppy's soms best lang. Ze leert bij ons dat de puppy pad er ligt als ze alleen is, daar kan ze dan haar behoefte op doen als de nood hoog is ;) Als we gewoon thuis zijn proberen we op 'seintjes' te letten dat ze bijvoorbeeld moet plassen, en dat pakken we haar gauw op en laten haar buiten uit of op de outdoor puppypad op ons balkon. Zo leert ze dat dat buiten moet, maar binnen kan als ze alleen is.

Voor ons en Evi werkt dit ontzettend goed. Ze is nu 4 maanden oud waarvan 2 maanden bij ons, en sinds een aantal weken kan ze zonder blaffen 4 uurtjes alleen zijn (daarna kom ik 's middags tussendoor naar huis). Ze slaapt lekker, gaat zelf spelen als ze wakker is op knaagt op een van haar botjes. Ik houd haar nog steeds in de gaten met de camera, maar het is eigenlijk niet meer nodig. Heb jij een puppy (gehad) en werk je ook veel of fulltime? Deel dan jouw ervaringen of tips in de reacties hieronder, ik ben benieuwd hoe andere puppy parents het hebben aangepakt😄


puppy en fulltime werken


Nu je toch hier bent... Ben of ken jij iemand die binnenkort een nieuwe vloer nodig heeft? Na het kopen van mijn gloednieuwe PVC & laminaatvloeren mag ik mijn lezers 5% korting aanbieden op hun gehele vloer bij Laminaatpaleis. Lees hier meer over mijn ervaring én maak gebruik van de 5% kortingscode die je honderden euro's bespaart op je nieuwe vloer :)

 

Een reactie posten