DIY | Van bruin naar blond (En Zo Fix Je Oranje Haar)

24 april 2020

Van bruin naar blond


We ervaren in deze Coronacrisis allemaal herkenbare problemen, zoals: we kunnen niet naar de kapper! Ik hoor van vriendinnen en collega's dat ze zelf maar met een schaar of tondeuse aan de slag gaan en met behulp van tutorials het haar van hun partners kortwieken... Heb ik bij die van mij overigens ook gedaan😜. De meeste vrouwen vinden het nog wel oké als hun haar wat langer wordt dan normaal en ook zelf met een pakje verf in de weer is wel te overzien. Om een of andere reden zocht ik de laatste tijd juist alweer voor wat extremers... Zo ging ik 2 maanden geleden ineens weer voor lange, donkere lokken met hairextensions. Nu had ik juist weer zin in kort en blond! Maar dáár is zo'n kapper eigenlijk wel de enige aangewezen persoon voor. Toch?

Shop mijn tweedehands designer items van Chanel, Gucci & meer!

 

Mocht je mijn blog al wat langer volgen, dan weet je dat ik nooit naar een kapper ga, redelijk eigenwijs en impulsief ben als het op mijn haar aankomt én graag zelf experimenteer. De risico's dat het mislukt neem ik dan ook voor lief. Zo heb ik mezelf al eens donkerbruin haar met een rode dip-dye bezorgd, bruin met caramel highlights, donkerblond en al eens eerder lichtblond. Voor die laatste, 5 jaar geleden, had ik mijn moeder ingeschakeld. Zij heeft ooit een kappersopleiding gedaan om dat als hobby er bij te doen. Ik heb altijd goed opgelet, dus verf en knip sinds mijn 14e mijn eigen haar. Soms ging het scheef, soms werd mijn haar oranje - maar er is niets wat niet te fixen valt.

Van bruin naar blond

Ontkleuren, ontkleuren en nog eens ontkleuren

Toen ik besloot van donkerbruin naar lichtblond te gaan, wist ik al dat de kans groot was dat het oranje zou worden. Daarom sloeg ik extra veel pakjes ontkleuring in (Schwarzkopf heeft echt top spul, maakt tot 9 tinten lichter!) en daarbij 2 flessen zilvershampoo. Dat is knalpaarse shampoo, wat ervoor bedoeld is om de warme tonen uit je haar te halen. Ik begon op een donderdag met de eerste onkleuringssessie. Dat pakte nog niet veel uit, omdat ik één pakje verf gebruikte en het niet dik genoeg ik mijn haar kon smeren. De dag daarop ging ik voor de tweede poging, dit keer met twee pakken ontkleuring. Dat haalde al veel meer uit, maar mijn haar was lichtbruin en geen blond. Ik heb even gewacht tot mijn haar droog was en toen ging de volgende ontkleuring erin. Nu zag ik mijn haar écht licht worden. Eenmaal uitgespoeld bleek het helaas licht oranje, waar ik al rekening mee had gehouden.

Zilvershampoo op oranje of geel haar

Ik besloot alvast de zilvershampoo (het paarse goedje dus) in mijn haar aan te brengen en het 1 uur in te laten trekken. Op de verpakking staat max 5 minuten, maar dat geldt voor witblond tot grijs haar. Na een uur had het helaas niks uitgehaald. Ik vermoedde al wat mijn moeder bevestigde: mijn haar was nog niet volledig ontkleurd. Zilvershampoo pakt op geel haar (op het kleurenwiel is paars de tegenovergestelde kleur van geel, blauw is die van oranje). Blauwe shampoo is not a thing dus mijn moeder raadde me aan nóg een keer te ontkleuren. Daar gingen pakje nummer 4 en 5, de laatste die ik had. Dat maakte mijn haar warm geel-blond, maar nog te oranje achtig voor de zilvershampoo om te pakken. Ik dacht even aan opgeven en terug naar bruin gaan, want ontkleuren is natuurlijk extreem slecht voor je haar. Toch besloot ik de volgende dag, zaterdag, om 2 pakjes extra te halen en dit erin te knallen op hoop van zegen. Die laatste ronde heeft pas écht goed gepakt, want na het uitspoelen was het geelblond. Geen oranje gloed meer! Nu kon de zilvershampoo er dus op. Ik begon weer met  1 uur, maar daarna was het nog behoorlijk warm van kleur. Daarna heb ik het op droog haar aangebracht en 2 uur laten zitten. Dat hielp! Zondagochtend besloot ik nog één keer de behandeling te herhalen en de zilvershampoo 2 uur in te laten trekken en toen was ik mega tevreden met de kleur blond.

Van bruin naar blond

Uitgroei bijwerken, highlights en lowlights

Hoewel ik blij was met de kleur blond, was ik niet zo blij met de onnatuurlijke, wit-blonde uitgroei. Dat is natuurlijk nieuw, ongekleurd haar waar de ontkleuring mega goed op pakte. Daarom besloot ik mijn uitgroei bij te werken met bruine verf die ik nog had, en deze 5 minuten te laten inwerken. Om wat meer diepte in mijn haar aan te brengen heb ik ook met diezelfde bruine verf lichte strepen door mijn haar getrokken voor lowlights. Met het kleine beetje onkleuring wat ik ook nog had heb ik ook strepen door mijn haar getrokken voor highlights. 3 dagen verder met tig keer ontkleuren, verven en zilvershampoo behandelingen, maar wát ben ik blij met mijn nieuwe haar! Ook heb ik nog 5 cm van de punten afgehaald zodat het weer een lange bob is geworden.

Kosten van bruin naar blond bij de kapper vs. DIY

Je kunt je nu afvragen: waarom neem je zoveel risico en ga je zelf aan de slag met iets wat een professional beter kan? Omdat ik het dus héérlijk creatief vind om zelf met mijn haar bezig te zijn. Om iets te 'creëren' wat ik in mijn hoofd heb en dat het dan ook nog zo uitpakt. Om op basis van tutorials of het advies van mijn moeder mezelf een nieuw kapsel aan te meten - ik vind het helemaal leuk! Daarnaast - dat vraag je je misschien ook af- kostte het me slechts 65 euro om dit zelf te doen. Ik heb alle verf toevallig wel in een aanbieding kunnen kopen, maar dan nog zou dit goedkoper zijn dan bij een kapper. Daar zit je voor de bruin-naar-blond-make over gemiddeld 4 uur in de kappersstoel. De producten die ze nodig hebben erbij opgeteld en je komt al gauw op prijzen uit tussen de €130 en €250 euro.

TIP: natuurlijke verzorging voor bruin naar blond haar

Not gonna lie, mijn haar is aardig dood nu. Het scheelt dat ik er na het ontkleuren nog een heel stuk heb afgeknipt, want de punten van mijn haar leken net barbiehaar. Je haar krijgt van ontkleuren echt een behoorlijke klap, dus goede verzorging is key. Ik blijf nu bewust weg van haarmaskers, omdat daar vaak parabenen, parfum, alcohol en andere troep in zit die mijn haar nu juist niet kan gebruiken. Ik zeg altijd: als het veilig is om te eten, is het ook veilig om op je huid of in je haar te smeren. Kokosolie to the rescue! Ik heb nu 3x 's nachts 100% pure kokosolie in mijn haar laten intrekken, en het voelt ondertussen zijdezacht. Elke ochtend heeft mijn haar de olie echt grotendeels opgenomen, waardoor het totaal niet droog aanvoelt.

Happy new hair!

*Disclaimer: ik ben absoluut geen professional, maar heb door vallen en opstaan (aka: groen haar, paars haar, oranje haar) geleerd wat wel en niet werkt bij mijn haar. Ook heb ik veel tutorials gekeken en advies gevraagd aan mijn moeder die een kappersopleiding heeft afgerond. Wat voor mijn haar werkt, werkt misschien niet voor iemand anders haar, maar mocht je dit thuis zelf willen proberen: good luck & have fun!


Heel blij met het eindresultaat! 
Van bruin naar blond


Mijn vorige haarstijlen en kleuren... Zoals je ziet, ik houd van verandering :)

Van bruin naar blond


Nu je toch hier bent... Ben of ken jij iemand die binnenkort een nieuwe vloer nodig heeft? Na het kopen van mijn gloednieuwe PVC & laminaatvloeren mag ik mijn lezers 5% korting aanbieden op hun gehele vloer bij Laminaatpaleis. Lees hier meer over mijn ervaring én maak gebruik van de 5% kortingscode die je honderden euro's bespaart op je nieuwe vloer :)

 


3 opmerkingen

  1. Jij bent net als ik qua haarkleuren haha, van alles gehad.. en je kan ook werkelijk alles hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke integendeel van swarzkopf had je gebruikt? Er zijn er meerdere!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Omg ik wil ook zooo graag weer naar blond :( ben zelf ook van het proberen maar wil mijn haar niet korter :(

    BeantwoordenVerwijderen