Werkt een trilplaat echt?

Sinds de thuisquarantaine vanwege het Coronavirus heb ik de knop omgezet: van sporthater (ja, echt!) naar bijna dagelijks fanatiek sporten. Ik heb immers weken lang alle tijd van de wereld, dus waarom zou ik daar niet gebruik van maken door eens een keer echt aan die summer body te werken? Daarnaast kon mijn conditie ook wel wat beter en verwachtte ik dat ik het vele snacken wel meer zou laten als ik zou gaan sporten. Ik wil immers niet mijn harde werken met sporten teniet doen door ongezond te eten. Ik had al een hometrainer (spinning fiets) en besloot daarnaast in mijn enthousiasme een trilplaat aan te schaffen. Later pas bedacht ik mij: verbrand je hier nu vet mee? En werkt het eigenlijk wel écht? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen op basis van mijn eigen ervaringen.

Vet verbranden met een trilplaat

Ik heb de Tunturi Star Fit X100 X-bike een tijdje geleden al aangeschaft. In het begin kon ik nog geen 5km fietsen op het zwaarste weerstandsniveau, maar dat zal er ongetwijfeld aan liggen dat ik al sinds mijn 13e geen fiets meer heb en dus ook vrijwel nooit fiets (ik heb er ook nooit een gemist gelukkig). Ondertussen fiets ik bijna dagelijks 15km op het zwaarste weerstandsniveau en dat voel ik ook écht aan mijn beenspieren. Ik stap altijd bezweet en met trillende benen van die fiets af😂. Ik las dat een trilplaat dan dé manier is om je spieren lekker door elkaar te schudden en de doorbloeding nog een stapje op weg te helpen. Daarnaast zou het wonderen beloven zoals vet verliezen en zelfs kilo's lichter worden. Daar was ik ook wel benieuwd naar, al heb ik er vooral een aangeschaft voor een betere bloedcirculatie na het fietsen en als cooling down voor mijn spieren.

Werkt een trilplaat

Boost je bloedcirculatie met een trilplaat

Ik heb de Ultrathin Trilplaat TD006C-5 besteld en ik vond 'm meteen heel fijn! Er zit een automatische timer van 15 min op en 100 verschillende trillingsniveau's. Ik moest het zeker even opbouwen om van de wandelstand naar de hardloopstand en de sprintstand te gaan, want door het steeds hardere trillen moet je je spieren steeds meer aanspannen wil je fijn en steady blijven staan. In dat opzicht voel ik zeker dat 'ie werkt: je spant continu je spieren aan, vooral in benen, buik en rug. Na afloop voelen mijn benen wat tintelend, alsof ik een half uur hardgelopen heb en de doorbloeding lekker op gang is (dat zie ik daadwerkelijk aan de rode 'vlekken' op mijn huid, vooral benen en buik). Nu ervaar ik dat effect door de snelle trillingen terwijl je gewoon stil staat. Maar die vetverbranding en vele kilo's verliezen die dit soort apparaten beloven? Nee, daar merk ik niets van. Zelfs de bekende Vibrofit apparaten die je op tellsell ziet hebben dezelfde recensies online: fijn voor de bloedcirculatie maar afvallen, daar doet het echt niets voor. Het helpt denk ik zeker mee aan het verstevigen van je spieren, maar wel in combinatie met andere intensievere workouts. Hieronder som ik op wat de trilplaat naar mijn mening wel en niet doet;


De trilplaat zorgt wél voor:
  • Het bevorderen van de bloedcirculatie, wat kan helpen met het verminderen van cellulitis
  • Bijdragen aan het verstevigen van je spieren omdat je deze continu aanspant op de trilplaat
  • Na een workout maakt het je spieren los en voorkom je dus spierpijn

De trilplaat zorgt niét voor:
  • Kilo's verliezen of vet verliezen (daarvoor moet je calorieën verbranden en dus actief bewegen)
  • Het vervangen van een echte work-out 

Mijn eigen ervaringen komen aardig overeen met de resultaten van een onderzoek over vetverbranding met een trilplaat. Lees hier meer. De vraag of een trilplaat echt werkt hangt dus ook af van wat jouw verwachtingen zijn. Voor mij werkt de trilplaat, omdat ik 'm gebruik als cooling down van een eerdere workout en voor het extra boosten van mijn bloedcirculatie.  Wil je een trilplaat gebruiken om kilo's te verliezen en vet te verbranden? Dan zal 'ie je daar helaas niet bij helpen. Heb jij een trilplaat of zou je er een willen aanschaffen? (of juist niet na het lezen van dit artikel)? Let me know in de reacties hieronder, ik ben benieuwd 😁

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Volg mij dan  op Facebook Instagram en YouTube voor de laatste updates

Bekijk hieronder de documentaire Reflectie, waarin ik vertel over mijn ervaring met neus fillers (liquid nosejob) en hoe dit een grote positieve impact had op mijn zelfbeeld.