Maltipoo & allergie | Onze Ervaring Met Een Hypoallergene Hond En Allergie

29 juli 2021

   

Kan een maltipoo met een honden allergie?Wanneer je een allergie voor honden hebt, maar toch héél graag een hond wil, zijn er gelukkig een aantal opties. Zo kun je voor een hondenras kiezen wat je graag wilt, en daar allergiepillen zoals Cetirizine voor nemen. Niet ideaal, maar voor de meeste mensen kan het verlichting geven. Gelukkig bestaan er ook zogenaamde 'hypoallergene honden', zoals de bekende Labradoodle. Over hypoallergene honden lees je veel verhalen, voornamelijk op onderzoeken gebaseerd, die het hele hypoallergene-honden-fenomeen juist ontkrachten. Ik deel daarom graag mijn ervaring met een maltipoo én een hondenallergie. Want naar mijn mening bestaat de hypoallergene hond zéker.

Een hypoallergene hond wordt veelal gezien als een hond die niet verhaart. De meeste honden zoals teckels, border collies en labradors verliezen heel veel haar. Doordat de haren loslaten en rondwarrelen, vallen ook huidschilfers waar de allergenen in zitten op de grond en ze blijven plakken in de vacht van de hond. Iemand met een allergie kan zonder een hond te aaien dus al last krijgen van bijvoorbeeld traanogen, hoesten, niezen en benauwdheid. De Labradoodle is gefokt om de niet-verharende eigenschappen van de poedel te combineren met het lieve, zachtaardige van de labrador. Maar wist je dat ook maltipoo's, cavapoo's en cockapoo's niet verharen? In principe zouden alle kruisingen met een poedel hypoallergeen kunnen zijn. 

Hondenallergie met een Maltipoo 
Mijn man heeft een allergie voor honden. Dat wist ik al heel lang, maar het bleek pas goed toen mijn ouders 6 jaar geleden een border bollie erbij kregen. Ze hadden al een Leeuwhondje (ook hypoallergeen, verhaart niet!) en daar had mijn man nooit last van. Toen de border collie erbij kwam merkte hij vaak na een uur al dat zijn ogen begonnen te tranen en hij veel moest hoesten en niezen. De hond aaien, dat kon dan ook beter niet meer. Zijn honden allergie was niet extreem, maar ook niet heel licht. 

Toen ik met hem ging samenwonen merkte ik pas hoé erg ik een eigen hond miste. Ik heb minstens een jaar gezeurd dat ik echt een enorm verlangen naar een hondje had en dat het aan mij knaagde dat hij dit niet wilde. Ik hield vast aan het feit dat hij nooit last had van de eerste hond van mijn ouders. Dan konden we toch voor een niet-verharende hond gaan? Na lang nadenken en een heel puppyplan (waar alle voors, tegens en verschillende scenario's mét oplossingen in stonden) ging hij overstag. Ga maar voor een maltipoo dan, zei hij. Ik had het nestje al op het oog en we besloten te gaan kijken bij het nestje toen Evi pas 1 week oud was.  We waren daar 1,5 uur en hebben nonstop met ons hoofd in een bak met puppy's gehangen. Ook had mijn man gewoon de moederhond, een maltipoo, geaaid. Dat ging allemaal goed! Nadat we Evi mee naar huis kregen, heeft hij ook nooit last gehad van zijn allergie. Evi is  dus een maltipoo (moeder is maltezer/ maltipoo kruising en vader is een rasechte maltezer). Zowel maltezers als poedels verharen niet en laten dus veel minder allergenen vrij. Voor ons was een maltipoo dus echt een goede en veilige keuze i.v.m. de allergie van mijn man. Hij kan haar gewoon knuffelen, aaien, oppakken en alles wat ik ook zou doen.

Allergie maltipoo | tips voor nóg minder kans op allergische reactie

Wel heb ik voor de zekerheid extra maatregelen getroffen om alle allergenen die van de hond af komen, echt zo minimaal mogelijk te houden. Zo hebben we 2 luchtzuiveringsapparaten van Philips die de lucht in onze woonkamer en slaapkamer vrij maken van allergenen, virussen en huisstofmijt. Daarnaast dweilde ik in het begin elke dag, maar toen bleek dat er geen sprake was van een allergische reactie werd dit 1 of 2x per week. Na het borstelen of trimmen van de hond haal ik direct de stofzuiger en dweil door het huis om losgelaten haren en huidschilfers op te ruimen. Verder is het heel belangrijk om extra goed te luchten, zodat allergenen in de lucht weg kunnen en er schone lucht naar binnen komt.

Al met al zijn er dus zeker wat opties om toch een hond (een maltipoo of andere niet verharende hond) te hebben mét een honden allergie. Ik heb nog steeds contact met de baasjes van Evi haar zusje; zij wilden ook per  se een maltipoo i.v.m. een honden allergie. Ook zij hebben met hun hond nergens last van. Verderop in de straat bij ons hebben mensen ook een maltipoo i.v.m. een honden allergie, en bij hen gaat het ook super - in tegenstelling tot wel verharende honden rassen. Er is dus zeker hoop! En twijfel je? Ga gewoon eens bij een nestje kijken om te ervaren hoe je reageert op alle pups en moederhond.

Een reactie posten