Thuiswerk Moe In Coronatijd? | Zó Maak Je Je Thuiswerkplek Fijn & Productief

3 maart 2021


Thuiswerk Moe In Coronatijd?  | Zó Maak Je Je Thuiswerkplek Fijn & Productief

Het is helaas safe to say dat iedereen getroffen is door de coronacrisis. De één harder dan de ander. Ik werk vandaag precies 9 maanden thuis en dat is heel dubbel. Enerzijds baal ik dat ik niet naar kantoor kan, mijn collega's moet missen en dat ik elke dag op dezelfde thuiswerkplek zit. Het begint saai te worden, dat zeker. Maar toch is daar vooral dankbaarheid. Want ik kán tenminste thuis werken. Ik heb gewoon mijn baan nog. Dat houd me natuurlijk het grootste deel van de dag bezig en daardoor vliegt de tijd eigenlijk ook wel weer voorbij. Maar ook is daar de 'thuiswerk moeheid'. Werk jij ook thuis en ben je daar hélemaal op uitgekeken? Lees gauw verder!

Fleur je thuiswerkplek op

Op kantoor is mijn werkomgeving continu anders: de éne keer zit ik op mijn werkplek (en omdat we flexwerken kan die sowieso al verschillen) en de andere keer zit ik op een andere etage te overleggen onder het genot van een cappuccino aan de koffiebar. De kantooromgeving is lekker afwisselend en dat is een groot contrast met de eettafel waar ik thuis al 9 maanden aan werk. We hebben een thuiskantoor ingericht, maar daar laat ik mijn vriend altijd zitten. Eén van ons zal in de woonkamer moeten zitten en aangezien ik maar een kleine smurf ben zit ik prima aan de keukentafel, in tegenstelling tot mijn vriend. Maar die keukentafel wordt ook maar saai. Dus besloot ik mijn werkomgeving op te fleuren! 


  • Een opgeruimd bureau is key. Op kantoor werk ik het best als er geen rommel op mijn bureau rondslingert en thuis is dat niet anders. Ik leg alles wat op tafel ligt aan de kant zodat ik de ruimte heb om mijn werkplek elke ochtend weer uit te stallen 😜  Wel laat ik mijn bloemen staan want dat vind ik juist gezellig.
  • Op kantoren zie je vaak veel planten en bloemen. Naast dat planten ook gezond zijn, zorgen bloemen en planten ook voor een stukje aankleding en sfeer. (Daarom ben ik extra blij met mijn kerstboom nu!) We hebben in de coronatijd extra planten aangeschaft omdat dit de woonkamer (en werkkamer van mijn vriend) net wat gezelliger maakt. 
  • Kaarsen! Ik had er eerst niets mee en had liever van die LED-kaarsen op batterijen, maar wát ben ik kaarsen gaan waarderen. Aangezien het nu 's ochtends ook donkerder is heb ik de hele dag lang geurkaarsen branden. Ik vind het knus en gezellig staan en mijn hele huis ruikt heerlijk. 
  • Achtergrond muziek / beeld: dat heb je op kantoor vaak ook, alleen merk je het misschien minder snel omdat je collega's om je heen hebt. Thuis merk ik dat er soms ineens doodse stilte kan zijn als ik niet in een call zit. En waar je op kantoor nog wel eens rondloopt of lekker uit het raam kan weg staren, gebeurt er in huis vrij weinig. De TV aan is daarom een must voor mij. Niet per sé met een programma op, want dat volg ik toch niet tijdens mijn werk. Maar bijvoorbeeld een knisperend haardvuurtje op YouTube, relaxte muziek of toch stiekem Say Yes To The Dress (hello feelgood programma's) op de achtergrond.

Ontspanning: zorg voor een break

Ik merk dat ik toch vaker langer doorwerk dan dat ik op kantoor zou doen. Juist omdat thuiswerken  veel energie kost is ontspanning extra belangrijk. Voor mij werkt het goed om een dagelijkse structuur aan te houden zoals ik dat ook deed toen ik naar kantoor ging. Ik sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, laat mijn hond uit en begin de dag met een latté die ik opdrink terwijl ik mijn mailbox doorspit. Natuurlijk staat de radio of tv dan al aan en branden overal kaarsjes. Dán pas kan mijn werkdag beginnen. Maar buiten werk om is een break houden minstens zo belangrijk. 

 

  • Ik heb - voor de aankleding maar ook voor het daadwerkelijk gebruiken - een stapeltje tijdschriften op mijn 'bureau' aka eettafel liggen. Staat leuk en het zorgt ervoor dat ik tussendoor sneller even een break neem om door een tijdschrift te bladeren en even niet aan werk denk. Ben je geen tijdschriften fan, leg dan een goed boek binnen handbereik. Om dat ook daadwerkelijk te doen moet je wel goed je rust kúnnen nemen. Daar heb ik tegenwoordig minder moeite mee: de wereld vergaat niet als ik 10 minuten later kan reageren op een mail en ikzelf wordt er een stuk relaxter van. Vind jij het wel lastig om pauzes in te lassen?
  • Stel een timer in of een reminder op je telefoon. Zo krijg je een melding wanneer je (bijvoorbeeld na 2 of 3 uur) even een blokje om kan gaan lopen. Of even een collega bellen voor een koffie date - dat is nog gezellig ook in deze barre tijden en het hoeft zéker niet altijd over werk te gaan.
  • Blok je rustmomenten in je agenda. Ik doe dit tegenwoordig bewust op dagen die propvol met meetings zitten, anders ga ik gerust tot 13 uur duur zonder überhaupt ontbijt op te hebben en pas als mijn hond Evi begint te piepen omdat ze uitgelaten moet worden realiseer ik me: oh ja, ik ga weer eens aan één stuk door. Dus plan ik af en toe tussen afspraken door een kwartier of half uurtje een blok als privé afspraak. Zo wordt daar ook minder snel overheen gepland. In die tijd maak ik een heerlijke latté, check ik even mijn socials, bel een collega om zomaar even bij te kletsen of ik loop een snel rondje met Evi. In het begin kon ik dat voor mijn gevoel niet maken, maar hé, tel al die rondjes langs bureau's en praatjes bij de koffiehoek eens bij elkaar op? Rustmomenten zijn écht belangrijk 👍


Self care

Dit stukje heeft niets te maken met fijn en productief thuis werken, maar met alles ná werktijd. En zeker belangrijk om te benadrukken: want een stukje self care maakt of breekt mede hoe je in je vel zit. Door de omstandigheden waar we in zitten is het niet meer dan logisch dat je je sneller verveeld, je somber of depri voelt. Daar had ik zelf zo rond september / oktober last van. Nergens zin in, een gevoel van sleur. Maar dat kun je zelf makkelijk doorbreken. Die verveling in mijn weekend heb ik snel opgelost door weer een YouTube kanaal te beginnen, puur voor de fun en zodat ik wat creatiefs te doen heb wanneer ik daar zin in heb. Ik heb het sporten (roeitrainer en spinfiets thuis) weer meer opgepakt en tik zo af en toe een blogje weg, dat doorbreekt mijn sleur van werken-koken-tv kijken wel weer.

Daarnaast kan ik niet benadrukken hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Heb je zin om in je weekend een TLC-marathon te houden en sloten thee weg te drinken met een chocolade reep erbij? Lekker doen! Af en toe dan ook een groene smoothie drinken voor de balans, hè;) En heb je behoefte aan een zennn spa dagje? Gooi het bad vol of neem een extra lange douche, haal de haar- en gezichtsmaskers te voorschijn en zet cheesy kerstmuziek op if it makes you feel better. Zelf kan ik helemaal blij worden van een middagje het hele huishouden doen om vervolgens eind van de dag met een voldaan gevoel op de bank te ploffen met een wijntje. Of heerlijk buiten wandelen met de hond en vervolgens binnen weer opwarmen met warme chocomel met slagroom. En een dagje tutten: hairextensions in de krul, nagels mooi lakken, maskertjes en serums op mijn gezicht, wimpers plakken en daarna gezellig met hond en vriend op de bank Netflix kijken. Ja, dan lig ik dus echt met een hoofd en kapsel alsof ik naar een gala ga en pyjama aan op de bank😂 Maar je snapt mijn punt: vaker toegeven aan kleine verwenmomentjes voor jezelf dus. Dat mag niet alleen in deze tijd: het moet! En het zit 'm vaak in die kleine, simpele dingen


Dit is ook leuk voor jou:


1 opmerking

  1. Goede tips! Een fijne en inspirerende plek is zo belangrijk! Al mis ik thuis toch wel het gevoel van naar kantoor gaan enzo haha

    BeantwoordenVerwijderen