10 Dingen Waar Je Kokosolie Voor Kunt Gebruiken

20 mei 2020

10 Dingen Waar Je Kokosolie Voor Kunt Gebruiken


Kokosolie is toch wel echt mijn favoriete wondermiddel, ik gebruik het werkelijk voor alles! Het zou dan ook zonde zijn als ik niet al mijn handige kokosolie hacks met je deel, toch? Om meteen met de deur in huis te vallen: hier zijn maar liefst 10 mogelijke manieren om kokosolie te gebruiken. Oh ja, ik heb ze gesorteerd van meest favoriete naar ietsje minder favoriet. Op nummer 1:

1: Kokosolie als overnight haarmasker

Toen ik een aantal weken geleden mijn haar van donkerbruin naar lichtblond blondeerde, was mijn haar echt net stro en het voelde niet meer gezond aan. Ik heb een hele tijd terug research gedaan naar de beste natuurlijke olie voor je haar, zoals olijfolie, arganolie en kokosolie. Ik kwam erachter dat kokosolie de enige olie is die daadwerkelijk tot in de haarschubben wordt opgenomen. Ik merkte dat verschil ook, vergeleken met bijvoorbeeld olijfolie. Als ik dat door mijn haar heen kamde en ermee ging slapen, was het de volgende ochtend nog net zo vet. Met kokosolie is dat niet het geval. De olie verwarm ik altijd een beetje zodat het vloeibaar wordt en dat kam ik door mijn haar heen. Als ik na een nacht slapen wakker wordt, voelt mijn haar bijna niet meer vet aan. Dit komt doordat de kokosolie geabsorbeerd is door mijn super droge haar! Het haar is na één overnight kokosolie haarmasker al zachter en super shiny.


2: Oppoetsen van leren tassen, riemen en schoenen

Ik heb een aantal prachtige designer tassen die ik goed wil verzorgen, omdat ik het echt zonde (en lelijk) vind als het leer uitdroogt, beschadigt of verkleurt. Het leer onderhouden met een voedende olie doet dan ook wonderen. De olie die ik daar voor gebruik is kokosolie, wederom omdat dit echt goed intrekt en door het leer wordt opgenomen. Daardoor wordt het leer niet alleen glanzender, maar ook wat intenser van kleur. Ongeveer elke drie maanden geef ik mijn leren tassen, schoenen en riemen een poetsbeurt met kokosolie.

3: Houten meubels mooi houden

Houten meubels vragen vaak wat qua onderhoudt, maar het verschilt per houtsoort. Zo heb ik een teakhouten eettafel, die ik zo'n 2 keer per jaar mooi houd met groene zeep. Maar mijn mangohouten salontafel heeft dan weer meer baat bij kokosolie. Mangohout heeft de neiging wat ruwer te worden na verloop van tijd, wat prima op te lossen is door het hout op te poetsen met kokosolie op een doekje. Ook hout krijgt weer een intensere kleur nadat het in de (kokos)olie is gezet.


4: Anti pluishaar 

Dit lijkt misschien op het overnight haarmasker, maar die eerste is vooral bedoeld om de kokosolie súper dik in je haar te smeren, in te laten trekken en het vervolgens goed eruit te wassen. Voor de anti-pluishaar behandeling is het voldoende om een klein beetje kokosolie over je haar te verdelen zodat statisch haar, baby hairs of frizzy haar weer mooi glad wordt... met een beetje glans :)

5. Kokosolie als makeup remover

Er is niets zo vervelend dan waterproof mascara van je wimpers af schrobben, met tot gevolg dat er een aantal wimpers uitvallen. Je kunt natuurlijk speciale make-up reinigingsolie gebruiken, maar wist je dat kokosolie het nét zo goed doet? Gewoon wat olie op een wattenschijfje doen en die waterproof make-up gaat er op een milde én natuurlijke manier af.


6. Bodylotion

Kokosolie laat geen vettig laagje achter op je huid, wat het mijn favoriete bodylotion maakt. Reguliere bodylotions bevatten vaak alcohol, parfum en parabenen: allemaal stofjes die je huid niét fijn vindt! Kokosolie is helemaal natuurlijk en verzorgend plus het droogt niet uit. Sterker nog, het hydrateert je huid ontzettend goed omdat het echt tot diep in je huid intrekt.

7. Bodyscrub (mix kokosolie met zeezout of suiker)

Ik heb zelf helaas wel eens last van ingegroeid haartjes op mijn onderbenen. Niet alleen lelijk, maar ook best pijnlijk! Het laatste waar je je benen dan mee wilt scrubben is een bodyscrub vol met parfum en andere irriterende ingrediënten. Daarom maak ik altijd zelf mijn bodyscrub met kokosolie (als dat op is gebruik ik olijfolie) en dat mix ik met grof zeezout of suiker. Dit zorgt voor een grove scrub, dus deze is niet geschikt voor de dunne huid in je gezicht. Voor mijn ingegroeide haartjes dan wel weer top, die komen beter los en kan ik vervolgens met een epileerapparaat verwijderen. 

8. Eerste hulp bij huidproblemen (anti jeuk, eczeem, schrale huid)

Kokosolie heeft niet alleen een verzachtende werking, ook heeft het een ontstekingremmende en anti-bacteriële werking. Daarom is het je eerste hulp bij huidproblemen zoals jeuk door uitslag, eczeem, een schrale/droge huid een zelfs een koortslip. Met alle genoemde huidproblemen heb ik kokosolie gebruikt en het werkt echt goed. Zelfs bij die vervelende koortslippen die ik helaas geregeld heb. Wanneer zo'n korstje maar niet wilt helen en het niet alleen pijn doet maar ook jeukt, dan verzacht kokosolie het echt en zorgt het ervoor dat het niet elke keer open barst. Wonder spul!

9. Anti striae (mix het met aloë vera)

De meeste vrouwen hebben striae / stretchmarks in meer of mindere mate. Harstikke normaal! Sommige vrouwen worden er echter onzeker van en zouden zich fijner voelen als die striae minder wordt, of zelfs weg gaat. Striae zijn kleine onderhuidse scheurtjes die in principe niet vanzelf helen, maar ze kunnen wel lichter van kleur worden. Nu heb ik ontzettend veel tutorials gezien waarin vrouwen binnen 3 maanden van hun striae af zijn, door een mix van koksolie en aloë vera gel er dagelijks op te smeren. Kost wat tijd, maar het beloofd echt goede resultaten.

10. Droge neusjes / pootjes crème bij honden

Ik heb dit pas 2 keer geprobeerd bij mijn maltipoo pup Evi, maar het werkt super! Er zijn speciale cremes op de markt om honden pootjes en neusjes mee in te smeren, maar als je leest wat daar in zit wordt je niet vrolijk. Het is logisch dat een hond dat spul er probeert af te likken, maar als er dan chemische troep in zit, wil je dat natuurlijk niet hebben. Kokosolie is natuurlijk eetbaar, dus een 100% veilig en natuurlijk product voor je huisdier. Als Evi veel over de stoep heeft gerend heeft ze wel eens schrale, droge pootjes. Ook haar neusje wil nog wel eens droog aanvoelen, dus een beetje kokosolie erop doet wonderen. Dit doe ik vaak als ze slaapt, zodat ze het niet echt merkt en geen zin heeft om de olie er weer af te likken.😊

Wat is jouw favoriete manier om kokosolie te gebruiken? Laat het weten in de reacties hieronder :)

Dit is ook leuk voor jou:


Bekijk hieronder de documentaire Reflectie, waarin ik vertel over mijn ervaring met neus fillers (liquid nosejob) en hoe dit een grote positieve impact had op mijn zelfbeeld.
1 opmerking

  1. Super handg haha, ik heb een pot kokosolie in mijn kast staan en denk altijd: wat moet ik er nou mee. Nu heb ik wel wat ideeen!

    BeantwoordenVerwijderen