Zwaar Beschadigd Haar | Hoe Herstel Je Dit Zo Snel Mogelijk ?

24 juli 2020

Zwaar Beschadigd Haar


Zwaar beschadigd haar heeft tijd nodig om te herstellen, maar tsja, hoe pak je dat aan? Je haar moet toch echt (bijna) dagelijks blootgesteld worden aan water, zon, je haarborstel en misschien haarelastiekjes hier en daar. In dit artikel neem ik je mee in mijn eigen tips om zwaar beschadigd haar te laten herstellen.


Van donkerbruin naar platinablond

Afgelopen april, toen we in de piek van de Coronagolf zaten, wilde ik weer eens wat anders: ik wilde super blond haar! Maar naar een kapper gaan kon niet - en dat doe ik sowieso nooit. Dat ligt deels aan mijn eigen handigheid qua haar, maar ook een beetje aan mijn eigenwijsheid van "ik fix dit zelf gewoon"😝. Ik ging dus zelf mijn haar van donkerbruin naar platinablond verven. Dat hele driedaagse proces kun je hier lezen. Mijn haar leek nog best oké na een paar kokosolie behandelingen, maar toen ik eenmaal de uitgroei moest gaan bijwerken ging het aardig mis. Mijn uitgroei werd oranje en mijn blonde haar werd steeds witter en grijzer. Ik gooide er weer verf doorheen, zilvershampoo en hightlights, tot er echt niks anders op zat dan terug gaan naar bruin. Dat het überhaupt nog pakte vind ik knap, want mijn haar was echt droog en dood. Zó heb ik mijn haar zo snel mogelijk laten herstellen.


Zwaar Beschadigd Haa


Geen heet water meer

Ik realiseerde me dat mijn haar echt op het punt van afbreken stond en dat ik mijn haar zo voorzichtig mogelijk moest behandelen. Hitte is dan echt je haar's grote vijand, dus ik besloot niet meer (sowieso al niet dagelijks) heet te douchen. Houd ik wel echt van, maar nu ging ik gewoon voor lauwwarm water. Kurkdroog haar wordt namelijk nog droger van heet water. Ook het haar té lang blootstellen aan warm stromend water is schadelijk, omdat haar dan elastischer wordt en dus nog sneller breekt. Lauwwarme, korte douches it is!

Na elke keer haren wassen een leave-in conditioner

Elke keer als ik mijn haren waste (max 3 x per week) gebruikte ik de Garnier Loving Blends voedende crème en liet deze intrekken. Ohja, uiteraard kwam er never nooit een fohn aan te pas en liet ik mijn haar gewoon opdrogen.


Zwaar Beschadigd Haa

Haar pas borstelen als het droog is

Ik ben altijd erg geneigd om mijn haar alvast een beetje door te kammen als het nog nat is en de leave in conditioner er in zit, maar dat doe ik niet. Met mijn vingers verdeel ik de conditioner door mijn haar zodat het in elk geval niet in de knoop zit terwijl het opdroogt. De haarborstel tover ik pas tevoorschijn als mijn haar écht droog is. Zo voorkom je dat je haar tijdens het doorkammen afbreekt.

Holy grail: kokosolie!

Ik kan er wel tig artikelen aan wijden, kokosolie! Omdat ik dus al vaker over kokosolie als hét wondermiddel voor beschadigd haar heb geschreven, verwijs ik je graag naar het artikel 10 dingen waar je kokosolie voor kunt gebruiken om te lezen waarom kokosolie precies zo goed werkt op beschadigd haar. Ik vertel je wel alvast: 2 keer in de week een kokosolie haarmasker heeft ervoor gezorgd dat mijn haar nu (1,5 maand na de zo droog als stro fase) weer als vanouds voelt. De glans is terug, het is niet meer droog en dof en mijn haar lijkt zelfs sneller te groeien (geen idee of dit daadwerkelijk met deze nieuwe routine te maken heeft).

Extra tip: geen haarelastiekjes

Ik ben iemand die zelden haar haar los draagt, maar dat doe ik toch echt véél vaker nu om mijn haar te laten herstellen en een beetje te laten ademen. Ik draag het in elk geval niet meer strak in een knotje of staart. Wel draag ik het vaak alleen bovenop in een staartje, zoals te zien op de foto hierboven. 's nachts daarentegen maak ik wel eens gebruik van de cremespoeling in mijn natte haar en vlecht mijn haar dan losjes in. Die vlechtjes zet ik vast met stoffen elastieken (scrunchies).

Heb jij ook zwaar beschadigd haar (gehad)? Wat werkte voor jou top? Deel je ervaring in de comments :)

Bekijk hieronder de documentaire Reflectie, waarin ik vertel over mijn ervaring met neus fillers (liquid nosejob) en hoe dit een grote positieve impact had op mijn zelfbeeld.Dit is ook leuk voor jou:


2 opmerkingen

 1. Goede tips! Hoe lang heeft het precies geduurd voor jouw haar volledig hersteld was? Mijn haar is ook erg beschadigd en ik denk er aan om deze tips te volgen.

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne, Ik denk dat ik na een week al wel verschil voelde in mijn haar, veel zachter en oogt minder dood. Maar echt voller haar, dat duurt wel een paar maanden omdat alles wat afbreekt natuurlijk terug moet groeien. Liefs!

   Verwijderen