Aloe Vera Gel & Kokosolie Als Natuurlijk Alternatief Voor Baby Huid Producten

23 oktober 2023

We weten natuurlijk allemaal dat alles wat je op je huid smeert, ook wordt opgenomen in je lichaam. Maar dit wist je misschien nog niet: een babyhuidje is 5x dunner dan onze volwassen huid (dit is ook meteen de reden dat dermatologen het afraden om een baby elke dag in bad te doen). Éen blik op de babyproducten van bijvoorbeeld Zwitzal en de welbekende Sudocreme en je ziet een waslijst aan talloze ingewikkelde ingrediënten. Niet iedereen verdiept zich daarin, maar met mijn kleine onderzoekje kwam ik erachter dat er toch parfum, alcohol en/of synthetische conserveringsmiddelen in zitten. Niet iets wat ik onnodig op Loïs haar huidje wil smeren. Gevolg: ik gebruik nu voor vrijwel alles TWEE natuurlijke producten voor haar: kokosolie en aloe vera gel. Lees verder welke producten je voor deze twee toppers kan vervangen.


Eerst een korte disclaimer: ik gebruik voor het badderen wél Zwitzal of Naif producten (zonder zeep) en we badderen haar eens per 2 á 3 dagen en wassen tussendoor. Als je eenmaal weet dat een babyhuid zo dun is dat met elke wasbeurt en droogmaaksessie de huid barrière wordt aangetast, snap je waarom ik de kriebels krijg van mensen die zweren bij 'een baby moet elke dag in bad'. Totaal niet goed voor de weerstand en huid, dus daarom doen wij dat niet. Maarja, met kokosolie of aloe vera gel kun je niet lekker schoon badderen, dus daarvoor gebruiken wij wel speciale baby producten. Voor AL het andere: kokosolie en aloe vera gel dus😁

Kokosolie: de topper voor de kwetsbare babyhuid

Mijn favoriete product is 100% biologische kokoslie. Ik heb een 1 liter pot van de Albert Heijn en deze is binnen 6 maanden nu bijna op. Dit is waar je kokosolie allemaal voor kan gebruiken:

Kokosolie i.p.v billencrème tussen luierwissels door

Elke keer als we Loïs haar luier verschonen breng ik een dikke laag kokosolie op haar billetjes aan. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de luier niet wrijft of schuurt in haar liesjes. Maar het laat dus ook een laagje achter wat ervoor zorgt dat ontlasting niet blijft plakken. Dit maakt het schoonmaken ZO makkelijk en snel, zonder te hoeven boenen over die billetjes. Dat voorkomt weer roodheid en een schraal huidje. 

Kokosolie als redmiddel bij luieruitslag

Wat mij betreft moeten we hier echt vanaf: bij luieruitslag Sudocréme of andere zinkzalf gebruiken! Bij een normaal huidje is Sudocreme of zinkzalf harstikke fijn en zorgt het dat de nattigheid van de luier niet in de huid trekt en daardoor geen irritatie veroorzaakt. Maar zinkzalf op een rood, schraal en soms zelfs open huidje? DOE HET NIET. Het droogt alleen maar uit, terwijl een beschadigde huid juist beschermd moet worden. Het kan ook pijn doen als de huid open is. Daarnaast zorgt zinkzalf dus voor een droge huid - waardoor ook ontlasting daar op blijft plakken en er lastiger af te halen is. Boenen over een beschadigd, rood huidje is echt zo pijnlijk-  dus kom ik uit op bovenstaand punt: zorg voor die vettige laag die de huid beschermd en hersteld, maar er ook voor zorgt dat ontlasting niet aan de huid blijft plakken. Zo ben je dus sneller van die luieruitslag af. Loïs heeft dit twee keer gehad - helaas beide keren na de opvang (feit is nu eenmaal dat ze daar veel kindjes tegelijk hebben en de één daardoor misschien langer met een vieze luier rondloopt dan de ander) dus als ze er last van heeft behandelen we het uitsluitend met kokosolie.

Kokosolie als schoonmaakmiddel

Ontlasting bij baby's komt in alle soorten kleuren en vormen, haha. Wij hebben gemerkt dat hoe vaster Loïs eet, hoe vaster het er ook uit komt en hoe lastiger het schoon te maken is. Zie het als waterproof make-up eraf halen: dat laat makkelijker los met een product op oliebasis. Zo werkt het ook met ontlasting: dit laat zich veel makkelijker eraf boenen als je eerst een waterwipe door de kokosolie haalt. Daarnaast is poep natuurlijk één en al bacteriën. Wist je dat kokosolie een antibacteriële en antivirale werking heeft? (bron: vrijnatuurlijk). Dat maakt het dus nog hygiënischer ook :) 


Kokosolie om berg (hoofdhuidschilfertjes) te bestrijden

Loïs heeft een lange tijd last gehad van berg, een beetje vettige hoofdhuidschilfertjes. Het liet met geen mogelijkheid los met speciale (dure) producten en daar zaten dus ook agressieve ingrediënten in die weer voor jeuk kunnen zorgen (zie volgende punt). Ik besloot een beetje kokosolie te verwarmen (gewoon in je handpalm) zodat het echt vloeibaar wordt, en dat met een washandje over haar hoofdhuid te wrijven. De schilfertjes lieten snel los en de kokosolie was niet irriterend. Vergeet dus dure anti-berg producten en probeer het met kokosolie💪
Aloe vera gel: hét redmiddel bij jeuk en (brand)wonden

Het andere favoriete product voor de babyhuid is aloe vera gel. Het merk maakt (net als bij de kokosolie) niet uit, zo lang het om pure aloe vera gel gaat zonder toevoegingen. Dit bleek een lifesaver toen Loïs last kreeg van uitslag door de warmte. Haar hele achterhoofd zat onder de vuurrode plekken en bultjes en ze bleef er maar aan krabben. Wij mochten er ook niet aan zitten, dus toen heb ik aloe vera gel verdund met water in een spray fles gedaan en dat elke paar uur op haar hoofd gesprayd. Dat zorgde heel snel voor verlichting gelukkig. Ook heeft ze onlangs nog veel jeukende blaasjes (geen waterpokken) gehad door een virale infectie, waar ze heel erg aan bleef krabben. De aloe vera gel zorgde ook snel voor verlichting van de jeuk en dat de rode plekjes gauw wegtrokken. Als laatste kan aloe vera gel gebruikt worden bij brandwonden of andere schrammetjes (geen open brandwonden of andere open wondjes).


Ken of gebruik jij nog andere natuurlijke producten als alternatief voor reguliere babyproducten? Laat het weten in een reactie 😊

Een reactie posten