3 Leuke Manieren Om (Thuis) Te Sporten Voor Sport-haters

5 augustus 2020

3 Leuke Manieren Om (Thuis) Te Sporten Voor Sport-haters


Wil je wel sporten, maar vind je het simpelweg NIET leuk om te doen? Herkenbaar! Gelukkig zijn er echt wel manieren om meer te bewegen op een leuke manier die ook nog eens goed vol te houden zijn. In dit artikel neem ik je mee mee in mijn eigen work out journey, want als ik het als voormalig sport-hater uiteindelijk kan, kun jij het ook! 💪


Ik kan me niet herinneren dat ik ooit wat met sporten heb gehad. Ik heb een blauwe maandag aan ballet en streetdance gedaan als kind en een aantal jaar paardgereden en zelfs aan judo gedaan. Echt leuk vond ik het allemaal niet. Daarom heb ik gezworen nóóit meer iets aan sport te doen als ik het niet leuk vind om te doen.

Niet sporten = geen optie

Van mijn 16e tot mijn 20e sportte ik totaal niet. Op een gegeven moment ging ik toch wel merken dat als ik nooit sport en vooral door ga met alles eten wat los en vast zit, dat maatje 34/36 toch steeds lastiger te behouden is. En dat rugpijntjes en stramme spieren toch echt komen van het gebrek aan lichaamsbeweging. Niet sporten was voor mij dus geen optie meer.  Daarom begon ik met hardlopen, wat ik ook echt afzien vond, maar toch langere tijd heb volgehouden. Daarna pas ontdekte ik wat ik écht leuk vond en altijd en overal kon doen. 

1. Workout hoepel

Wie vond hoepelen als kind nu niet leuk?? Precies, het is nog steeds leuk! Alleen is een workout hoepel wel echt anders dan de plastic glitterhoepel van vroeger. Een workout hoepel, ook wel fitnesshoepel genoemd, is een hoepel met gewichten erin en vaak een gebobbelde schuimlaag. Die zorgt voor een massage waardoor je doorbloeding goed op gang komt. In het begin vond ik het heel lastig om die hoepel van 2,8 kilo in de lucht te houden. Ondertussen hoepel ik met gemak 45 minuten achter elkaar, heerlijk! Het is een pittige workout, maar wel meteen mijn favoriete workout, omdat ik mijn conditie op peil houd en tegelijkertijd mijn buik, rug, heupen en bovenbenen onder handen neem. Ik hoepel eigenlijk altijd in de woonkamer met mijn latin playlist op Youtube, dus kijk ik ondertussen naar music videos zoals Despacito - en ik kan je één ding vertellen: al die strak afgetrainde lijven zien in music videos motiveert ook wel om nog een tandje erbij te doen. 😂

2. Spinningfiets / hometrainer

Om nog meer aan mijn conditie te werken heb ik aan het begin van dit jaar een hometrainer / spinningfiets gekocht. Daar zitten natuurlijk wel wat weerstandsniveau's op, waardoor het een stuk zwaarder is dan met je gewone fiets heuvelopwaarts te fietsen. In het begin fietste ik met moeite 5 minuten op de 2-na zwaarste stand, maar tegenwoordig fiets ik 40 minuten achter elkaar op de zwaarste stand.  Ik merk het echt aan mijn beenspieren, die zijn veel sterker én zichtbaarder. Soms heb ik geen zin om helemaal bezweet en met trillende benen van die fiets af te stappen, dus dan fiets ik in rustiger tempo terwijl ik een aflevering van een serie kijk. Maar meestal heb ik mijn earphones in en een uptempo playlist op staan waardoor ik er een intensieve workout van maak. Fietsen op de hometrainer is makkelijk op te bouwen én vol te houden. Je kunt 'm er ook bij pakken terwijl je lekker tv kijkt in de tussentijd.

3. Traplopen

Dit klinkt misschien flauw, maar mag niet ontbreken in mijn lijstje. Hoe vaak pak jij de lift of roltrap wanneer je ook de trap kunt pakken? Ik deed dat heel vaak, oeps! Onderweg naar werk kon ik de trap pakken richting het centraal station, maar pakte eigenlijk altijd de roltrap. Dan pakte ik ook weer de lift naar mijn werk in plaats van de trap. En elke keer als ik de trein uit stapte zocht ik naar de roltrap om weer omhoog te gaan, terwijl de trap vaak het dichtstbij was. Kortom: je komt veel vaker een trap tegen dan je denkt. Tegenwoordig pak ik altijd de trap, en loop soms bewust met twee treden tegelijk. Maak je hier een dagelijkse gewoonte van dat draagt dit zeker bij aan het verstevigen van je been- en bilspieren.

De eerste twee workouts doe ik sowieso 1 á 2 keer per week. Bewust traplopen eigenlijk dagelijks. Wat ik ook nog af en toe doe is de roeitrainer gebruiken. Die heb ik ook aangeschaft voor thuis (eigenlijk heb ik een mini sportschool ondertussen) en daar maak ik 1 keer per week gebruik van. Een roeitrainer is een fullbody workout, maar ik heb er een waar weinig weerstanden op zitten dus ik kies dan liever voor de workout hoepel of spinfiets. Als ik nog zin heb pak ik 20 minuten op de roeitrainer mee. Sporten is voor mij een stuk leuker geworden omdat ik eindelijk doe wat ik leuk vindt, het thuis kan doen én ook nog eens waar en wanneer ik wil. Ik zou willen dat ik 35 squats, lunges en planks leuk vond, maar dit is niet zo, dus doe ik het niet. Mijn tip is daarom ook: kijk wat je leuk vind en ga vooral niets doen waarvan je weet dat je er snel op uit gekeken bent.


Houd jij van sporten of juist totaal niet? Laat het weten in de reacties!

Een reactie posten