Zwangerschaps Update | 6 maanden | Kleding Crisis, Zoveel Kopen & Zwanger En Corona

24 juni 2022

Toen ik in maart mijn zwangerschap aankondigde had ik me voorgenomen om geregeld updates te delen. Enerzijds omdat ik het zelf altijd leuk vind om ervaringen van andere mama's (to be) te lezen en dus zelf ook het een en ander kan delen. Anderzijds omdat de tijd ook zó snel gaat, dat bepaalde dingen opschrijven zodat ik ze later nog kan terug lezen écht aan te raden is. Nu deel ik veel op mijn instagram maar dat is toch anders dan het in tekst terug kunnen lezen. Nu ik bijna 26 weken zwanger ben en dus ruim over de helft, leek het me een mooie tijd voor een update😁
Tweede trimester: kwaaltjes?

In mijn eerste trimester had ik eigenlijk amper 'kwaaltjes', om het beestje maar even bij de naam te noemen. Ik was vaker moe, viel geregeld om 21 uur stipt in slaap op de bank, en voelde me brakkig als ik niet genoeg at. Dat was allemaal prima te overzien: gewoon veel gezonde snacks tussendoor eten en lekker toegeven aan de powernapjes op de bank. In het begin van mijn tweede trimester werd ik ineens kotsmisselijk. Zo erg dat ik één keer heb moeten overgeven en meerdere keren kokhalzend uit vergaderingen moest sprinten -gelukkig allemaal thuis. Voor iemand met emetofobie (extreme overgeefangst) echt geen pretje. En aangezien die misselijkheid van de één op de andere dag kwam opzetten én weer als sneeuw voor de zon verdween, weet ik nu zeker: het was geen eens ochtend misselijkheid. Ik had deze misselijkheid te danken aan een combinatie van vitaminepillen, die ik slikte om mijn coronabesmetting zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Zwanger & corona (Vitamine C, Vitamine D & Zink)

Ik had gelezen dat de combinatie zink, vitamine C en vitamine D goed beschermt tegen Corona. Het zou je weerstand zodanig verhogen dat áls je Corona krijgt, je er niet zo ziek van wordt. Op de dag dat we onze zwangerschap bekend maakten aan mijn oma (met 12 weken) kwamen we erachter dat zij op dat moment corona positief was. De kans was dus heel groot dat ik op dat moment een besmetting zou oplopen. Daarom heb ik direct Zink supplementen besteld (Vitamine C en D slikte ik al) en ik startte vanaf die avond meteen met deze combi te slikken. 5 dagen nadat mijn oma positief testte, had ook ik een positieve coronatest. Maar geen klachten. Eén dag daarna had ik een loopneus, maar daar is het bij gebleven. Wat wel direct in die dagen begon: misselijkheid. Ik dacht nog: hoezo heeft bijna élke vrouw in het eerste trimester hier last van en stopt dat rond het tweede trimester, en begint het bij mij juist nu? Ik ging ondertussen natuurlijk braaf door met de supplementen, want ik dacht: hoe langer ik mijn weerstand opkrik hoe beter. De misselijkheid werd erger en erger, tot die ene keer dus dat ik écht moest overgeven en vanaf dat moment élke ochtend tot een uur of 12 kotsmisselijk was. Pas na 4 weken ellende en afzien (en nonstop crackertjes eten tegen de misselijkheid) bedacht ik mij: waarom ben ik alleen de ochtenden zo misselijk? En hoezo zo abrupt? Toen viel het kwartje dat dit gebeurde vanaf het moment dat ik die combinatie aan pillen slikte. Ik won advies in bij Vitakruid en daar zeiden 2 verschillende consulenten hetzelfde: de zink supplementen die ik slikte bevatten ook koper, in een -voor zwangeren- te hoge dosering. Deze combi was veel te zwaar voor mijn maag en dus raadden zij me aan om met de zink pillen te stoppen. 2 dagen erna was de misselijkheid verdwenen en nooit meer teruggekomen😅. Erg blij mee natuurlijk, maar wát baalde ik dat ik mijzelf die misselijkheid had aangedaan. Aan de andere kant: mijn Corona besmetting viel dus enorm mee, dus dáár heeft het wellicht wel voor geholpen.

Nu Corona weer langzaamaan oplaait en ik aan het eind van mijn tweede trimester zit, begint het weer spannend te worden. Als ik nu weer Corona krijg en daarbij koorts ontwikkel, kan dat gevaarlijk zijn voor de baby (koorts kan weeën opwekken). Daarom slik ik nu in goed overleg toch weer de combinatie zink, vitamine C en D, maar dan wel in lagere dosering (15mg ipv 30 mg zink) en zónder koper. Kleding crisis | De helft van mijn kleding past niet meer

Ik heb met bijna 26 weken (denk ik) nog best een bescheiden buik, maar toch merk ik dat alle leggings die ik tot 24 weken nog kon dragen, nu echt niet meer lekker zitten. Een jeans of broeken type ben ik al jaren niet, dus ik lééfde echt in flared leggings. Deze passen nu dus niet meer, dus heb ik 4 zwangerschapsleggings aangeschaft. Ook droeg ik veel strakke jurkjes, die nu natuurlijk ook niet meer passen. De jurkjes die nog wel passen zijn diegene met elastiek hoog in de taille, die vervolgens wijd uitlopen. Afhankelijk van de print en soort stof voel ik me daar behoorlijk opgeblazen in, dus die vind ik ook niet erg fijn. De meeste rokjes die ik heb passen ook niet meer (kokerrok model) dus ik merk dat ik vaker voor de spiegel sta en denk: wat moet ik in godsnaam aan. Gelukkig ben ik zwanger in de zomer en kan ik straks heerlijk maxi jurkjes aan met een kort vestje of spijkerjasje. Ik weiger namelijk om een hele zwangerschapsgarderobe aan te schaffen en probeer het zo lang mogelijk met de rest van mijn kledingkast te doen.
Voorbereidingen, checklists & enorm veel kopen

Verder ben ik nu heel vaak mijn checklists aan het checken en steeds wat meer aan het afstrepen: van zaken die we moeten regelen (zoals kinderopvang, ouderschapsverlof aanvragen, een baby EHBO cursus volgen en natuurlijk een zwangerschapscursus uitzoeken) tot aan de enorme uitzetchecklist en zaken waar ik me op wil voorbereiden qua bevalling en kraamweek. Het bijhouden van lijstjes helpt me enorm om alles uit mijn hoofd te krijgen en overzicht te bewaren, want jeetje wat komt er veel op je af wanneer je een kind krijgt. Gelukkig begon ik al met deze lijstjes vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, dus ik heb er vertrouwen in dat we niets over het hoofd zien 😜 Ik kan dan ook iedereen aanraden om op tijd na te denken over wat je moet regelen en aanschaffen. Qua kleertjes hebben we sowieso TE veel. De mensen die tegen me zeiden: je kunt niet te veel hebben, want je baby heeft soms wel 4 outfits per dag nodig... die wisten zeker niet dat ik in zowel maat 50, 56 als 62 al ongeveer 20 verschillende setjes heb. Het is zo veel dat het niet eens in haar kledingkast pas, maar ach - liever teveel dan te weinig dan he ;)

Alle grote dingen zoals de babykamer, de box, de wandelwagen, autostoeltje, cosleeper etc hebben we al. De kleinere  dingen zoals een babybadje, een draagzak en de luiertas moeten we nog kopen, maar daar hebben we met iets meer dan 3 maanden op de teller dan ook nog tijd genoeg voor.

Als je het leuk vindt om wat meer zwangerschaps updates te volgen, volg me dan op instagram!

2 opmerkingen