Thuis Werken Na Corona... Waarom Ik Niet Meer Anders Wil (+ Tips Voor Thuis Werkers!)

7 februari 2022

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de coronatijd voor vrijwel iedereen ellende heeft betekent. Vooral in het begin, in maart 2020 alweer. Toen we massaal moesten thuis werken waar dat kon, we allemaal binnen bleven en ontzettend zoekende waren naar het 'nieuwe normaal'. Éen ding is voor mij (en ik denk met mij vele anderen) een ontzettend groot geluk bij een ongeluk: het thuis werken. Nu hoor ik daar de meest uiteenlopende verhalen en ervaringen over, dus ik neem je mee in mijn eigen ervaring. En vanuit die ervaring, deel ik mijn tips met je - mocht jij nu ook het geluk (of de pech?) hebben dat je veel meer thuis werkt sinds Corona.

Thuiswerken: met de laptop op bed

Toen de lockdown in maart 2020 in ging en manlief en ik beide in één klap onze kantoorbanen thuis moesten voortzetten, hadden we even geen idee hoe we dat gingen doen. Ons redelijk ruime appartement in hartje Utrecht leek ineens een stuk kleiner, toen we beiden bellend en Zoomend in de woonkamer zaten. Met een hysterisch drukke puppy, die van gekkigheid ook niet meer wist wat ze met zichzelf aan moest toen beide baasjes ineens 24/7 om haar heen waren. Dat dit een jaar later op een hond met een burn-out uit zou lopen, hadden we toen ook nooit bedacht. Om toch wat rust te vinden besloot ik mezelf op te sluiten op onze slaapkamer en daar maar met de laptop op schoot mijn werkdag door te komen. Na 3 dagen bleek dit natuurlijk onwerkbaar. Toen duidelijk werd dat deze lockdown niet even een weekje zou duren en het thuiswerken voorlopig de norm werd, besloten we een thuiskantoor in te richten. Daar ging mijn man voortaan zitten, met de deur dicht. Ik in de woonkamer, ook met de deur dicht. Vanaf toen werd het thuis werken één grote verademing.

Thuiswerken: structuur, regelmaat en flexibiliteit

Toen we eenmaal ons afgezonderde (thuiswerk)plekje gevonden hadden kwamen we er achter dat het ons ontzettend goed beviel. We kregen beiden meer structuur en regelmaat in de dagen: we staan nog net zo vroeg op als wanneer we naar kantoor gingen, maar houden veel meer tijd over. Die tijd benutten we voor rustig ontbijten terwijl we het nieuws volgen en daarna een extra lange ochtendwandeling met de hond, Evi. Vervolgens tover ik mijn pop up kantoor tevoorschijn en start ik aan de keukentafel mijn werkdag. Rond 12 uur stoppen we om samen te lunchen en daarna loop ik er weer met de hond uit.  Vervolgens gaan we weer op onze eigen werkplekken aan het werk, om aan het eind van de werkdag het pop up kantoor weer op te ruimen en af te sluiten. Dat laatste helpt ook echt om werk en privé toch gescheiden te kunnen houden. Het prettige vind ik toch wel dat ik er altijd voor kan kiezen om later te beginnen of juist eerder. Of om langer door te werken als ik wat af wil maken. Soms kies ik ervoor om  op tijd stoppen, eerst eten koken en daarna nog even aan het werk te gaan. De mate van flexibiliteit is zó groot, dat heb ik op kantoor nooit gehad. Op een gegeven moment gaan collega's naar huis, dan zit je in je eentje 'over te werken' op kantoor en moet je ook nog naar huis reizen. Nu ik thuis werk, werk ik voor mijn gevoel nooit meer over. Ja, ik werk wel eens een avondje door. Maar alleen als ik daar zelf voor kies, omdat ik die flexibiliteit fijn vind. Een volgende ochtend, start ik gerust later. Op kantoor kon dat voor mijn gevoel niet. Productiever door het thuis werken

Dit zal voor iedereen anders zijn, maar mijn man en ik ervaren het allebei. Thuiswerken zorgt bij ons voor een betere balans. En dan heb ik het nu alleen nog maar gehad over de vrijheid en flexibiliteit van het zelf kunnen inrichten van je werkdag. En het niet hebben van reistijd. Maar het allergrootste voordeel? Ik ben nu véél productiever thuis. Ik denk dat dit komt doordat we al zo lang thuis hebben gewerkt, dat we de drukte, de prikkels en de 'ruis' van een druk kantoor niet meer gewend zijn. Maar ook: collega's om je heen. Ondanks dat ik collega's echt wel heb gemist en het samenwerken in het echt heel fijn is, zorgt het ook automatisch voor meer afleiding. Zo gauw we op kantoor zijn spreken we elkaar natuurlijk veel meer aan. Vragen elkaar meer tussendoor. Vertellen elkaar verhalen die je in een krappe Zoom-meeting niet zou vertellen. We halen wat vaker koffie, maken daar weer praatjes. Rennen vervolgens van meeting A naar meeting B, stoppen onderweg nog even om die ene collega gedag te zeggen. En zo vliegt zo'n dag soms best gehaast voorbij.

Een drukke dag, maar niet veel gedaan

Wat me dan altijd opvalt na een dag kantoor: ik heb niet veel gedaan. Ja, ik heb wel veel collega's gezien, gesproken en vaak ook veel meetings bijgewoond. Maar ik heb bijna niets kunnen doén. Amper mails kunnen weg werken, geen zaken kunnen uitwerken na afspraken, want dan vloog ik alweer naar de volgende. Dan merk ik dat ik doe wat ik eigenlijk automatisch heb als ik thuis werk: ik zonder me af in een hokje, om ongestoord mijn werk te kunnen doen zonder afleidingen om mij heen. Thuis gaan de meetings ook door, maar tussen die meetings door is er niemand die aan mijn bureau - oh nee, keukentafel - komt staan. En is het overleg klaar? Dan hangen we allemaal op. Is een overleg op kantoor klaar? Dan zitten we gezellig na te praten, sparren nog even gauw over een ander project, halen weer koffie en rennen vervolgens 5 minuten te laat naar de volgende vergadering. En daar kunnen we allemaal niets aan doen: we zijn sociale wezens en missen natuurlijk het échte contact nadat we elkaar zo lang alleen maar op computerschermen hebben gezien. Maar het voornamelijk thuiswerken is voor mij des te waardevoller geworden omdat het me zoveel meer rust en flexibiliteit oplevert. Gelukkig hebben de werkgevers van zowel mij als mijn man een top regeling waarbij we voornamelijk thuis werken en één dag in de week naar kantoor kunnen om de 'live' team spirit in stand te kunnen houden😁

Zo kun jij ook het beste halen uit thuis werken

De verdeling in mijn omgeving van thuiswerkfans versus thuiswerkhaters is echt 50/50. De mensen die ik ken die thuiswerken echt heel fijn vinden, geven vaak als reden dat ze ook de flexibiliteit en de rust heel fijn vinden. De andere groep die thuiswerken echt vreselijk vindt, geeft aan dat ze zich niet kunnen concentreren, of zichzelf niet kunnen motiveren. Moet jij door de regels vanuit jouw werkgever ook meer thuis werken dan voor Corona? Check dan even deze tips:


  • Creëer een werkplek die je ook weer kunt 'opruimen'
    Ik kan me heel goed voorstellen dat je werk en privé lastiger kunt scheiden als je laptop, beeldscherm, toetsenbord en muis continu op je eettafel staat. Dit doe ik zelf ook, maar in in de hoek naast de eettafel staat altijd een grote tas waar ik mijn 'werkplek' in opberg nadat ik heb afgesloten. Doordeweeks staat die tas uit het zicht, maar dichtbij. Zo kan ik mijn werkplek snel weer optuigen. Maar in het weekend verdwijnt alles in een kast, zodat ik niet steeds met 'werk' te maken heb. 
  • Stel een doel + beloning in
    In het hele begin kon ik me ook lastig concentreren en aan het werk zetten. Maar ondertussen ligt het werk wel op me te wachten. Stel jezelf daarom een doel, bijvoorbeeld: van 9 tot 10 uur lees ik mails en handel ik deze af. Sluit dan ook zaken waarop anderen je kunnen bereiken af en focus je op dat ene doel. Als je dat hebt afgerond houd je even pauze, of check je je social media of iets anders wat je normaal gesproken liever doet in plaats van werk 😉. Voor mij werkte dit goed: even een uurtje knallen om vervolgens even een rondje te lopen, een YouTube video te kijken of even met de hond te spelen.... En weer door!
  • Zet afleidende apparaten uit
    Hiermee bedoel ik niet je werk telefoon, maar wel je privé telefoon. Nou hoeft die niet uit, maar zelf zet ik 'm altijd op stil en leg ik 'm met het scherm naar beneden op tafel. Elke keer dat oplichtende scherm omdat er een appje, mail of instagram melding binnenkomt is één grote afleiding. De TV is er nog zo eentje, die kan natuurlijk wel aan voor een achtergrond muziekje. (Op YouTube relaxing music opzoeken is écht een aanrader) maar bijvoorbeeld MTV op zetten met alleen maar videoclips, dat gaat je natuurlijk alleen maar afleiden.

Bekijk hier meer tips voor een productievere werkplek om prettig thuis te kunnen werken.


Hoe is de situatie voor jou? Heb jij ook een baan waarvoor je (deels) thuis moet werken? En hoe vind je dat?


Een reactie posten