DAYSY | Hormoonvrije Anticonceptie (Mijn Ervaring Na Het Stoppen Met De Pil Na 10 jaar)

3 november 2021

Ik heb lang getwijfeld of ik dit wilde delen of niet: mijn ervaring na het stoppen met de pil na 10 jaar... en de overstap naar een vorm van hormoonvrije 'anticonceptie'. Na wat recente ontwikkelingen met mijn Daysy cyclus tracker heb ik besloten mijn ervaring wél te delen. De Daysy is namelijk super veilig, hormoonvrij en het kan voor zowel anticonceptie als een kinderwens gebruikt worden. Daarnaast heeft de Daysy mij cruciale inzichten gegeven in hormonale afwijken, die eventueel later een zwangerschap in de weg zouden kunnen staan. Daar kon ik nu dus op tijd op anticiperen. Hoog tijd om je mee te nemen in mijn ervaring met de Daysy.


UPDATE | Hoera Ik Ben Zwanger!


Na 10 jaar gestopt met de pil

Bijna elk meisje krijgt op een bepaalde leeftijd de pil voorgeschreven. Of het nu is omdat je aan de anticonceptie wilt, of bijvoorbeeld vanwege acne of een pijnlijke menstruatie. Voor mij was die laatste de reden dat ik aan de pil ging. Ik kreeg de redelijk standaard Microgynon30 voorgeschreven en dit beviel me op zich prima. Na een aantal jaar werd de originele variant van deze pil niet meer vergoed en kreeg ik de ethinylestradiol/levonorgestrel, een 'B-merk' noemde mijn apotheek het. Die pil zorgde voor veel buikpijn gedurende mijn hele cyclus, voor misselijkheid na het innemen en voor enorme mood swings. Na een tijd ging ik weer terug naar de originele pil en ook daarna bleef ik vage klachten houden omdat switchen weer een hormonale schommeling was. Tot ik in maart 2021 ineens geen 'menstruatie' (aan de pil is het sowieso geen echte menstruatie) meer kreeg. Ik dacht natuurlijk meteen dat ik zwanger was, maar meerdere testen sloten dat uit. Na 10 dagen geen menstruatie trok ik toch aan de bel bij de huisarts. Die vroeg wat meer door en concludeerde dat mijn baarmoederslijmvlies zo dun was dat het zo goed als op was, door de jarenlange hormonen van de pil. Ze legde uit dat de pil constant vitaminen aan je lichaam onttrekt die je hormoonhuishouding dusdanig verstoren, dat je baarmoederslijmvlies niet meer of niet voldoende aangemaakt wordt. Op de vraag of ik binnen nu en 2 jaar een kinderwens had kon ik zeggen 'ja'. Daarom moest ik meteen stoppen met de pil voor minimaal 3 maanden, om verdere schade te beperken.

DAYSY | Hormoonvrije Anticonceptie (Mijn Ervaring Na Het Stoppen Met De Pil Na 10 jaar)


Van de pil naar de Daysy anticonceptie

Toen ik hoorde dat ik maar beter direct met de pil kon stoppen dacht ik meteen: als ik nu stop met die troep, stop ik helemaal, juist omdat ik zeker een kinderwens heb. Ik had al vaker gehoord van cycluscomputers zoals de Daysy, maar nu overwoog ik het toch maar echt aan te schaffen. Het apparaatje kost €300 euro, wat natuurlijk een hoop geld is, al gaat het wel járen mee. Na overleg met mijn man was het duidelijk: ik ging aan de Daysy! Geen troep meer in mijn lijf. Stiekem was ik enorm benieuwd of ik wat ging merken aan het stoppen met kunstmatige hormonen. En óf ik wat merkte! Na 1 maand stoppen met de pil merkte ik;
 • Geen zeurderige buikpijn meer gedurende de cyclus
 • Geen misselijkheid en hoofdpijn
 • Veel minder moe
 • Vrolijker! Minder down, minder emotioneel
Vooral die laatste was voor iedereen om mij heen fijn. Ik ben sowieso wel een emotioneel persoon, maar de jaren dat ik aan de pil was kon ik echt vreselijk boos, verdrietig of down worden om niets, met veel onbegrip en ruzies tot gevolg. Na het stoppen met de pil voelde ik me veel meer in balans, echt heerlijk! Ik had verwacht dat het maanden zou duren voordat mijn natuurlijke cyclus zou opstarten, maar tot mijn grote verbazing kondigde precies 28 dagen na het stoppen met de pil mijn menstruatie aan. Deze was niet minder of erger dan toen ik aan de pil was, maar nu na 7 maanden is het over het algemeen wel weer wat pijnlijker geworden. Logisch, want er bouwt eindelijk weer baarmoederslijmvlies op, zoals het hoort. En tsja, dat komt er elke maand weer uit😜

Hoe werkt de Daysy?

De cyclustracker Daysy is een apparaatje waarmee je elke ochtend vóór je opstaat je basale lichaamstemperatuur meet onder je tong. De eerste maand moet Daysy je 'leren kennen' maar daarna vertelt ze je elke ochtend of je die dag wel of niet vruchtbaar bent. Ze voorspelt ook je eisprong, en na 2 cyclussen merkte ik dat de voorspelling van de eisprong of de dag waarop je ongesteld gaat worden, ook daadwerkelijk klopt. Het is niet te vergelijken met een gewone thermometer. De Daysy is namelijk veel nauwkeuriger én beschikt over tientallen jaren data en het algoritme van de cyclus van miljoenen vrouwen. Daardoor koppelt de Daysy mijn temperatuur aan het algoritme en op basis daarvan bepaalt Daysy of ik vruchtbaar ben of niet. Dat werkt zo: elke cyclus heeft dezelfde fases. De foliculaire fase en de luteale fase. De fase vóór je eisprong heet de folliculaire fase, waarin een eitje rijpt. Als dat eitje vrijkomt, en je je dus je eisprong hebt, kom je daarna in de luteale fase. In die eerste fase is je lichaamstemperatuur wat lager dan ná je eisprong. Zodoende is aan je temperatuur precies te zien wanneer je jouw eisprong hebt. De Daysy heeft na gemiddeld 3 maanden door hoe jouw cyclus in elkaar zit en zal haar voorspellingen nauwkeurig afstemmen. Zo kan de Daysy ontzettend nauwkeurig je vruchtbare dagen bepalen. Daar kun je dan weer op inspelen als je wel of niet een kinderwens hebt.


Er zijn een aantal basisfeiten wanneer het op jouw cyclus aankom. Elke vrouw heeft normaal gesproken één eisprong per cyclus. Mochten er wel 2 ovulaties plaatsvinden, dan gebeurt dit binnen 24 uur. Een eicel is na de eisprong maximaal 18 uur lang vruchtbaar. En, dit wist ik eerst dus niet, spermacellen kunnen tot wel 5 dagen actief blijven en dus een eicel bevruchten. Tel deze wijsheid bij elkaar op en je komt uit op zo'n 6 vruchtbare dagen: 5 dagen voor jouw eisprong en één dag na je eisprong. Dit zijn dan ook de dagen die de Daysy met een rood lampje aangeeft als je vruchtbare dagen. Als je dus niet zwanger wilt worden, kun je beter een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Wil je wel zwanger worden, dan weet je wat je deze dagen te doen staat😏

Hormonale storing (corpus luteum-insufficiëntie (CLI) aan het licht door Daysy 

In principe berekent de Daysy in het begin extra oranje dagen (een oranje lampje betekent: leerfase, of twijfel) en ook extra rode dagen (vruchtbare dagen) zodat het apparaatje je extra zekerheid kan bieden. Als je op de site van de Daysy kijkt, zie je voorbeelden van hoe een  normale cyclus eruit kan zien. Je ziet 5 rode dagen, vervolgens de rode dag met sterretje - dat is de eisprong - en een extra rode dag. Dat zijn de dagen waarop je als vrouw zwanger kunt raken, maar de 'highly fertile' dagen zijn één dag voor je eisprong en de dag van de eisprong.
Bij mij bleven de rode dagen echter oplopen, tot gemiddeld 12 rode dagen achter elkaar. Na 4 maanden dacht ik: nu moet de Daysy toch wel wat preciezer kunnen inschatten? Ik meet namelijk zelf ook mijn eisprong door middel van ovulatietesten. Puur omdat ik het fascinerend vind om te zien dat wat ik zelf merk in mijn lijf (ik ben een van de gelukkigen die naast menstruatiepijn ook behoorlijk last heeft van ovulatiepijn) overeenkomt met wat de Daysy aangeeft. Toch bleven die rode dagen, dus besloot ik de Daysy consulent te benaderen. Zij gaf aan dat de Daysy extra rode dagen aangeeft als ze een hormonale storing opmerkt en dus het zekere voor het onzekere neemt. We keken samen naar mijn metingen en zagen dat ik een mooie gemiddelde cyclus heb qua dagen (28 dagen is gemiddeld) maar dat de tweede fase, de luteale fase, relatief kort duurt bij mij. Nu is dat niet zo'n big deal, maar als ik zwanger zou willen raken kan dat wél een big deal zijn. Dat zit zo: als een bevruchte eicel gaat nestelen in je baarmoeder, heeft het daar minimaal 10 dagen voor nodig. Maar als je menstruatie zich 10 dagen na je eisprong al aandient, heeft een eitje dus niet voldoende tijd om in te nestelen. Daardoor wordt het afgestoten en kán zwanger raken moeilijk zijn. 

Corpus luteum-insufficiëntie (CLI)

Daarnaast zag ik in de uitdraai van mijn cycuscomputer ook een aantal maanden achter elkaar: corpus luteum-insufficiëntie (CLI). De Daysy consulente legde uit dat dit inhoudt dat mijn lichaam onvoldoende van het hormoon progesteron produceert. Progesteron speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en doorbloeding van je baarmoederslijmvlies en uiteindelijk ook de innesteling van een embryo. Ho eens even?! Ik schrok hier enorm van. De consulente legde uit dat het een jarenlange slikken van de pil gezorgd heeft voor een structureel vitaminetekort, waardoor bepaalde hormonen niet meer goed werken en dat dus tot gevolg heeft dat ik én een korte luteale fase heb én te weinig progesteron aanmaak. Ik was enorm blij dat mijn cycluscomputer dit constateerde, want ik zou de eerste niet zijn die er t.z.t pas achter komt nadat je in de medische molen beland door een onvervulde kinderwens. Nu weet ik natuurlijk alsnog niet hoe dat in de toekomst gaat zijn, maar het idee dat ik nu al iets kan doen aan een hormonale afwijking die later voor problemen kan zorgen is toch fijn. In overleg met de Daysy consulente bestelde ik verschillende orthomoleculaire supplementen zoals onder andere vitamine D3/K2, magnesium, gebufferde vitamine C en foliumzuur. Door deze combi is de CLI markering na 1 maand verdwenen en niet meer teruggekomen💪


Ik ben dus ontzettend blij dat dit alvast aan het licht is gekomen door de Daysy, zodat ik daar wat aan kon doen. Het voelt erg fijn om je cyclus te leren herkennen en begrijpen. Ik merk vaak lichamelijke veranderingen die vervolgens bevestigd worden door de Daysy, of die de Daysy al voorspeld had en later blijken te kloppen. Zo lang je elke ochtend je temperatuur meet blijft de Daysy jouw cyclus voorspellen. En wees gerust, deze methode is dankzij de combinatie van nauwkeurig temperaturen en het algoritme van miljoenen andere cycli, net zo veilig als bijvoorbeeld de pil. Maar dan zonder hormonen! Voor mij écht een wereld van verschil en ik zou nooit meer wat anders willen.

Voordelen en nadelen van de Daysy anticonceptie op een rij

De voordelen
 • Geen kunstmatige hormonen in je lijf! Je natuurlijke cyclus komt terug en je leert elk signaal in je lijf herkennen. Ik vind dat persoonlijk het allergrootste voordeel van de Daysy
 • Je kunt er een zwangerschap mee voorkomen óf juist plannen. Het is heel simpel, wil je niet zwanger worden dan moet je op de rode = vruchtbare dagen een extra voorbehoedsmiddel gebruiken zoals een condoom. Wil je wel zwanger worden, dan ga je natuurlijk tijdens je rode dagen.... you know what i mean ;)
 • Iedereen die ik ken of erover lees die dit apparaatje gebruikt benoemt de lichamelijke voordelen: geen mood swings meer, een evenwichtiger gevoel, geen hormonale hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel etc. 

De nadelen
 • Een nadeel is dat je minimaal 3 uur aan één stuk moet slapen voordat je 'm gebruikt zodat je een betrouwbare basale lichaamstemperatuur hebt. Zodra je opstaat stijgt je temperatuur al iets, en je wilt de Daysy natuurlijk niet in verwarring brengen. Ik heb wel eens gehad dat de hond 's ochtends ineens aan het spugen was en ik sprintte het bed uit zonder de Daysy te gebruiken. Dan moet je je meting dus al overslaan, omdat je echt moet meten na minimaal 3 uur slaap én voordat je je bed uit gaat.
 • Als je de Daysy gebruikt en geen kinderen wilt dan moet je tijdens je vruchtbare dagen een extra voorbehoedsmiddel gebruiken. Niet iedereen zit daar op te wachten en het kan de spontaniteit in de weg staan.
 • Een laatste nadeel: aangezien de Daysy met je temperatuur werkt en je temperatuur ook door ziekte of een sterke kater beïnvloed kan worden, zijn er momenten waarop de Daysy niet gebruikt moet worden. Als je koorts hebt of de volgende ochtend na een avond stappen nog de alcohol door je lijf voelt gieren, sla je het best je meting van die dag over.

Zelf ervaar ik alle nadelen eigenlijk niet. Ik slaap met gemak 3 uur achter elkaar en ik let bewust op hoeveel wijntjes ik achterover tik tijdens een feestje ;) Naast dat ik een zo nauwkeurige meting wil en de Daysy niet in verwarring wil brengen doordat mijn temperatuur door factoren hoger is, is minder alcohol drinken ook gewoon beter voor mijn hele gemoedstoestand de volgende dag ;).

Heb jij  ook ervaring met de Daysy? Of zou je er mee willen beginnen maar heb je vragen? Laat het hier weten in de comments. En check vooral de website van de Daysy voor meer informatie, tutorials of contact met de Daysy consulente.
   
  DAYSY | Hormoonvrije Anticonceptie (Mijn Ervaring Na Het Stoppen Met De Pil Na 10 jaar)

  9 opmerkingen

  1. Ik ben hier wel erg benieuwd naar. Wilde ook van de pil af maar toch weer begonnen door best wel bloedingen en last ervan helaas...

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat is echt balen! Ergens wel fijn dat de pil dat soort grote ongemakken oplost. Voor mij was dat ook de reden dat ik aan de pil ging. Ondertussen heb ik ontzettend veel gelezen over hormonale disbalans door chronisch vitaminen tekort, veroorzaakt door de pil, die te verhelpen is door gericht orthomoleculaire vitaminen en mineralen te nemen. Wie weet is dat iets wat je kan helpen om toch van de pil af te gaan en minder last te krijgen van bloedingen en andere klachten? :)

    Verwijderen
  2. Wat een interessant artikel, fijn om jouw ervaringen te lezen. Ik heb ook op een gegeven moment overwogen om de Daysy aan te schaffen. Helaas is mijn leven daarvoor niet regelmatig genoeg op dit moment. Maar ik ga het zeker onthouden voor in de toekomst!

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dankje! Ja, dat is wel het enige nadeel vind ik ... Je moet minimaal 3 uur aan één stuk hebben geslapen om een betrouwbare meting te kunnen krijgen. Dat is in sommige gevallen lastig, met nachtdiensten, een druk studenten (en stap) leven of juist met kleine kinderen waardoor je er uit moet snachts. Wie weet is het voor jou wat in de toekomst :)

    Verwijderen
  3. Ik kan me voorstellen dat dit een fijne manier is om je cyclus in de gaten te houden. Zelf ben ik ook niet zo van het slikken.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmm! Ik denk niet dat dit iets voor mij is, ik zou dit zo vergeten.. dat was het probleem ook met de gewone pil. Ik ben nu al een paar jaar aan de prikpil

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb zelf al vrij jong moeten stoppen met de pil, heb het maar 1 jaar genomen. Ik had nooit gehoord van de Daysy.

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan je ook jouw temperatuur zien of alleen de kleuren groen, oranje of rood?

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Jazeker in de app die gekoppeld is aan je Daysy kun je je temperatuur zien.

    Verwijderen