MOMTALK | Mama´s Mogen Ook Feesten

10 juli 2023

Heb je het ook voorbij zien komen? De mediaberichten en social media ophef over Gaby Blaaser die 4 weken na haar bevalling een cosmetische ingreep liet doen en lekker stond te feesten op Awakenings? Mijn god hee, de kritiek die zij - veelal door andere moeders - over zich heen krijgt. Eerder kreeg ze ook al bakken kritiek en de complete Moeder Maffia over zich heen omdat ze tijdens haar zwangerschap al aangaf dat ze zo snel mogelijk haar Instagram-lijf wil terug wilde. En weet je? Ik snap Gaby wel. Als nieuwe mama telt er maar één ding en dat is dat als JIJ gelukkig bent en je goed in je vel zit - ook al is dat soms je uitgerekte vel- dan geldt dat ook voor je kleintje. En of een nieuwe mama dan gelukkig wordt van 24/7 aan haar baby vastgeplakt zitten met de gordijnen dicht, of van een rimpeltje plat spuiten of een feestje meepakken, dat maakt geen bal uit. Laten we hopen dat dat eens doordringt bij alle zuurpruimen en de Moeder Maffia die altijd maar kritiek leveren op nieuwe mama´s. 


Want als nieuwe mama kun je het toch al niet goed doen. Ga je 5 dagen in de week werken? Te veel. Wil je maar 2 dagen werken? Lekkere bijdrage aan de maatschappij. Droeg je na 3 dagen alweer je spijkerbroek? Dan zit je kansloos op te scheppen want no way dat er misschien écht vrouwen zijn die zich daar goed bij voelen. Maar draag je wekenlang een joggingpak, dan laat je jezelf weer verslonzen en zal je vent je wel niet meer moeten. En hapjes straks, die ga je toch zeker wel zelf maken? Potjes en zakjes is natuurlijk ultieme gemakzucht en je zult het jezelf als mama maar eens een béétje makkelijk willen maken. Om maar niet te spreken over een beetje me-time zoals een drankje doen of een heus feestje meepikken. Alcohol!? En je borstvoeding dan?? Oh wacht, je geeft géén borstvoeding? Shame on you. Net als wanneer je wel borstvoeding geeft.... in het openbaar (hoe dúrf je en plein public aan de eerste levensbehoefte van je baby te voldoen). Of borstvoeding geven aan je dreumes; daar is je kind dan weer te oud voor volgens de Moeder Maffia. En waar je man zonder enig probleem 3 weken na de komst van de kleine aankondigt een kroegentocht te doen met zijn matties, wordt een nieuwe mama daar keihard op afgerekend. Je zult je prioriteiten wel niet op orde hebben en je kind bij de oppas droppen voor je eigen lol.


En als dat zo is, so what? Mag een nieuwe mama lol hebben? De deur uitgaan, een feestje pakken, eindelijk weer wijn drinken en mag ze alsjeblieft gewoon lekker zélf bepalen wat haar gelukkig maakt? Voor mij was dat de eerste 3 weken met mijn dochtertje buidelen, knuffelen en nog meer knuffelen. En daarna? Daarna had ik behoefte aan me-time. Aan een wijntje. Aan éven de deur uit, mijn ´oude´ zelf zijn al is het maar voor even. En ja, ook ik bedacht me: yes, nu mag ik weer fillers! Is dat een ijdele keuze? Misschien wel in de ogen van anderen. Maar in mijn ogen - en waarschijnlijk ook in de ogen van Gaby- is dat een keuze voor jezelf waar je blij van wordt, anders zou je het niet doen. En wat gebeurt er met blije mama´s? Die voelen zich energieker, positiever, kunnen veel meer aan en vooral: ze geven het door aan hun kleintjes, want die voelen echt feilloos aan hoe jij als mama in je vel zit. Dus in plaats van mama´s opdringen wat ze zouden moeten doen of bashen omdat ze een keuze maken die anders is dan het standaard plaatje van een pas bevallen moeder... onthoud deze: HAPPY MAMA, HAPPY BABY. Nieuwe mama´s hebben echt méér dan genoeg te doen: dealen met onnodige negativiteit, kritiek en altijd maar zuur commentaar van internethelden die online denken echt álles te kunnen zeggen, hoeven we er niet bij te hebben. Thank you.
Deze mama ging naar een wijnproeverij in Frankrijk mét baby in de draagzak. Ongetwijfeld tot gróót ongenoegen van de Moeder Maffia. Maar weet je wat? I don´t care. Ik heb héérlijk genoten. En Loïs? Die heeft heerlijk liggen slapen omdat mama zo zennn was van die wijntjes😜

1 opmerking

  1. Sharissa Danenjuli 17, 2023

    Wauw, amen. Jij zegt wat alle moeders denken haha!

    BeantwoordenVerwijderen