Een Mantelzorgwoning In Je Eigen Tuin

22 augustus 2022

Wellicht heb je er ooit van gehoord, een mantelzorgwoning. Ik had er tot aan een tijdje terug niet eerder van gehoord, maar nu ik weet dat dit soort fantastische woningen bestaan deel ik er graag meer over. We weten allemaal dat de huizenmarkt oververhit is en dat er ook krapte is in de (ouderen)zorg. Die twee gecombineerd vormen een probleem wat helaas in mijn familie (en vele andere families) aan de orde is: mijn oma kan niet meer thuis wonen, maar er is ook geen plek in een zorginstelling. Lees gauw verder over de optie voor een mantelzorgwoning in je eigen tuin.


Ik heb gelukkig mijn oma van bijna 93 nog. Ze woont al ruim 8 jaar alleen sinds mijn opa overleed en de laatste jaren merken we dat dat steeds minder goed gaat. Sterker nog: de afgelopen maanden gaat het absoluut niet meer, maar in aanmerking komen voor een zorginstelling? Nee, dat lukt niet. Mentaal is ze nog zo goed dat ze haar geen indicatie geven, maar lichamelijk gezien is ze heel erg hulpbehoevend. Die zorg komt allemaal op mijn moeder neer, die ook enig kind is en dus de zorg voor mijn oma grotendeels alleen heeft. We hebben wel eens gedacht: kan mijn oma niet bij hen in huis wonen? Ze hebben meer dan genoeg ruimte. Maar dat heeft nogal impact. Ze kan kleine dingen prima zelf, en daarnaast wíl ze ook dat kleine stukje vrijheid behouden. Toen ik hoorde van kangoeroewoningen heb ik het meteen met mijn moeder gedeeld: dit zou zomaar een mooie oplossing kunnen zijn!

Een kangoeroewoning

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen: een hoofdwoning voor de mantelzorger en een zogenaamde ‘buidelwoning’ voor diegene die zorg nodig heeft. Je kunt je voorstellen dat dit tijd, geld, energie en vooral veel kopzorgen scheelt als de hulpbehoevende zo dicht bij de mantelzorger kan wonen. Daarbij kan tóch een stukje privacy voor beide partijen behouden worden en voor de hulpbehoevende zelf wat vrijheid. De kangoeroewoningen zijn overigens wel verbonden met een tussendeur, zodat je echt naast diegene kan wonen die veel hulp nodig heeft. En toch houd je ook je eigen plek, terwijl het voor de hulpbehoevende veel minder eenzaam zal voelen. Sommige bestaande huizen kunnen fungeren als kangoeroewoning, maar gezien de gekte op de woningmarkt, kun je ook een kangoeroewoning laten bouwen. Bijvoorbeeld door je huidige woning te laten verbouwen. Mijn ouders wonen op een aardig stuk grond dus dit zou voor hen bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.


Zorgwoning

Stel mijn oma wil wel zelfstandig wonen, maar het idee van echt aan het huis van mijn ouders vast zitten is het ook niet helemaal… Dan bestaat er ook nog zoiets als een zorgwoning. Dat zijn woningen die mantelzorgwoningen.nl op maat maakt en die in de directe omgeving van de mantelzorger geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld in de tuin. Dan moet je natuurlijk wel een béétje tuin hebben, je moet qua formaat denken aan een klein vakantiehuisje. Daar doen de zorgwoningen mij in elk geval aan denken. Als je een zorgwoning laat bouwen wordt dit geheel op maat gedaan, met al je eigen wensen erin meegenomen. Denk aan een indeling met badkamer, keuken, woonkamer etc. Je zit dan echt met een architect om de zorgwoning af te stemmen op de behoefte van degene die hulp en verzorging nodig heeft. Ik heb het natuurlijk steeds over mijn oma, maar dit soort woningen zijn niet alleen voor ouderen. Voor alle familieleden, jong en oud, met een zorgindicatie zouden dit mooie opties kunnen zijn. Zo kunnen zij toch zelfstandig wonen en de verhitte woningmarkt én de enorme krapte in de zorg omzeilen. Daarnaast is het voor de mantelzorgers zelf ook een fijn idee om je dierbaren zo dicht bij je te hebben, terwijl je toch beide je privacy behoudt.Bekijk hieronder wat voorbeelden:


Een reactie posten