Mijn Ervarig Met De Mom & Co Zwangerschapscursus

19 september 2022

Toen mijn verloskundige in het begin van mijn zwangerschap vroeg: ¨En, ga je een cursus volgen?¨ Toen zei ik nee joh, wat heeft dat nu voor zin? Zo´n pufclubje is echt niets voor mij en er valt toch niets te plannen. Toch? Totdat ze zei: we bereiden van alles voor in ons leven, van een sollicitatie voor een nieuwe baan tot aan je vakantie of een bruiloft. Waarom zou je het meest lifechanging event van je leven - namelijk ouders worden- niét voorbereiden? In datzelfde gesprek kwam de vraag of ik al wist of ik thuis of in het ziekenhuis zou willen bevallen. Ziekenhuis! - riep ik meteen. Waarom? Geen idee eigenlijk, dat hoor je toch het vaakst en ik dacht dat dat wel het meest veilig zou zijn. Ik had nooit gedacht dat een zwangerschapscursus niet alleen dat soort feiten vs. fabels  duidelijk zou maken, maar dat het ook ook écht zo veel waardevolle informatie zou bijbrengen over zwangerschap, bevalling én kraamtijd. Ik deel dan ook graag mijn ervaring met de zwangerschapscursus Mom & Co.
Vooroordelen uit de weg

Zoals ik (onterecht) wat vooroordelen had over de zwangerschap en bevalling, zo had ik die ook ten opzichte van zwangerschapscursussen. Ik dacht altijd: zwanger zijn is ontzettend mooi, maar ergens ook wel eng. En zo´n bevalling? Brrr, pure horror leek me dat. Zwangerschapscursussen leek me ook vooral iets voor mensen die van yoga houden, niet echt wat voor mij, zweverig puffen met allerlei anderen erbij. Daar zit meteen mijn advies voor andere vrouwen (en je partners!) die nog ouders gaan worden. Gooi je vooroordelen overboord en verdiep je écht in de hele reis van zwangerschap tot ouders worden d.m.v een cursus. Ikzelf ben namelijk echt 180 graden gedraaid qua mindset en daar heeft deze cursus een heel groot aandeel in gehad. 

Wat komt er in de Mom & Co zwangerschapscursus aan bod?

Laat ik beginnen met het grootste voordeel voor mij: dit is een online zwangerschapscursus die je vanuit het comfort van je eigen huis, samen met je partner kunt doen. Ik voelde er niet veel voor om ergens op locatie met anderen op gezette data een cursus te volgen. Ik heb het dan ook als heel fijn ervaren dat ik in mijn eigen online leeromgeving op mijn eigen tempo deze cursus kon volgen. De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken met elk wat theorie (het leest lekker weg, beetje zoals een blog artikel) en video´s met uitleg, podcasts en oefeningen die je kunt doen. De zaken die erin voorkomen zijn o.a. het resetten van je mindset ten aanzien van zwangerschap en bevalling. Precies wat ik nodig had! De media, films, tv series en de stomme gewoonte van andere vrouwen om alleen maar horrorverhalen te vertellen, beïnvloeden namelijk gigantisch ons beeld over zwangerschap en bevalling. Door alle info en vooral feiten op een rij, kijk ik er nu 100% positief tegenaan en weet ik dat je droombevalling krijgen zeker wel mogelijk is. De cursus gaat in op alles wat je moet weten over de bevalling, verschillende ademhalingstechnieken, de rol van je partner, het geboorteplan en pijnbestrijding. Maar ook héél belangrijk: wat als het allemaal anders loopt dan gehoopt? Wat als je toch met medische interventies te maken krijgt terwijl je dat niet wilde? Hoe ga je daarmee om en wat zijn je keuzes?

Ik wist bijvoorbeeld überhaupt niet dat je ALTIJD een keuze hebt. Ik heb zo vaak gelezen dat verloskundigen of artsen zeggen: we gaan even je ontsluiting meten, we gaan even een infuus prikken, we breken zo je vliezen door, we zetten een draadje op het hoofd van de baby om te monitoren. Het is niet zo dat je dat allemaal maar lijdzaam moet accepteren en ondergaan, je hebt altijd een keuze om dat soort interventies wel of niet te willen. En door alle info en statistieken die in deze cursus aan bod komen, heb ik het gevoel dat áls zulke zaken zich voordoen, ik veel beter een weloverwogen keuze kan maken. Het is mijn lijf, mijn baby en mijn bevalling en niets mag zomaar opgedrongen worden. Dus ook als mijn thuisbevalling niet door kan gaan door omstandigheden en het wordt een ziekenhuisbevalling, dan nog heb ik er nu vertrouwen in dat ik tools, handvatten en een hoop informatie beschikbaar heb om de regie te behouden op de punten die voor mij belangrijk zijn. En precies dat - dat gevoel van regie houden over wat en hoe dingen gebeuren tijdens je bevalling, dat zorgt ervoor dat vrouwen toch positief kunnen terugkijken op hun bevalling. Dat vind ik een heel waardevolle uitkomst van deze cursus voor mij en die gedachte geeft mij ook rust. Ik kijk er ontzettend naar uit, heb een positieve mindset én het vertrouwen in mijn lijf dat wij vrouwen hier inderdaad voor gemaakt zijn. 😊
Mom & Co zwangerschapscursus vs. andere zwangerschapscursussen

Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar ik ben wel in een aantal andere cursussen gedoken om te kunnen bepalen welke cursus het best bij mij past. Ik vind dat de meeste andere cursussen te globaal in gaan op hoe bevallingen volgens het boekje zouden gaan. Dat er weinig informatie beschikbaar is over: wat als alles anders loopt? Wat als je ineens medisch wordt of je bevalling uitdraait op een keizersnede? Zo komt bij pijnbestrijding ook gauw de ruggenprik aan bod. Maar dan wordt er niet concreet ingegaan op de vele nadelen die dat kan hebben. Of de vele manieren van natuurlijke pijnbestrijding. In de Mom & Co cursus komt dit óók aan bod, waardoor ik ´m heel geschikt vind voor vrouwen die zo natuurlijk mogelijk thuis willen bevallen, als voor vrouwen die poliklinisch of medisch willen / moeten bevallen en juist weloverwogen voor bepaalde interventies of pijnstilling kiezen.

Ik heb de cursus binnen 1 maand afgerond, maar je kunt er natuurlijk zo kort of lang over doen als je zelf wilt. Wat ik ook een waardevolle toevoeging vind aan deze cursus, is dat je verschillende tools aangereikt krijgt. Denk aan affirmaties inzetten, leren welke drukpunten er zijn die kunnen helpen met pijn, oefeningen voor je bekkenbodem en een aantal hypobirthing technieken. Het is een heel complete cursus die me voor mijn gevoel goed heeft voorbereid op wat me te wachten staat. Ik ben nu 37 weken zwanger en de kleine ḿag al komen. Ik ben er in elk geval klaar voor!

 

Een reactie posten