Marktplaats Honden | Veilig Of Niet?

10 september 2021

Marktplaats honden... je hoort er de wildste verhalen over. Zo zou je op marktplaats zo'n beetje standaard opgelicht worden, deugt geen enkel nestje en zitten er vooral broodfokkers op marktplaats om honden te verkopen. Ik neem je in dit artikel mee in mijn eigen ervaring met het kopen van een hond via marktplaats. En ik kan je verklappen: als je weet waar je op moet letten kun je zéker je hond via marktplaats aanschaffen.


Marktplaats honden | wel of niet doen?

Het korte antwoord op de vraag of je wel of niet een hond via marktplaats zou moeten kopen is: ja, maar. Het kan zeker, maar er zit een maar aan. Namelijk: wees dan wel bereid om er écht in te duiken en goed research te doen. Ik kan uit eigen ervaring spreken én die van mijn zus. Wij hebben beiden in een half jaar tijd een pup via marktplaats gekocht en hadden daar weken van research in zitten, voordat we een pup kochten. Het is volgens onze ervaring namelijk zeker waar: meer dan de helft van alle honden die via marktplaats worden aangeboden zijn broodfok-pups. Ik zou durven zeggen: 70% deugt niet. En ik leg je hieronder uit waarom én waar je op kan letten, als je via marktplaats een hond wil kopen.


Onze maltipoo Evi


Marktplaats honden | waar op letten?

Ten eerste hoéf je niet via marktplaats honden te kopen. Je kunt ook een hond adopteren uit een asiel, of een pup kopen via een erkende website. Mijn zus besloot voor haar hond op marktplaats te kijken en kwam eigenlijk best snel een nestje tegen, waar ze zich goed in heeft kunnen verdiepen. Hetzelfde gold een half jaar later voor mij: ik kwam een nestje tegen die eruit sprong vergeleken met alle andere nestjes. Uit dat nestje kwam mijn puppy Evi dan ook. Zo weet je of je met een goed nestje te maken hebt of niet:

 • Herken de broodfokker
  Kom je al wekenlang dezelfde advertenties tegen van pups die direct af te halen zijn? Dan heb je vaak te maken met broodfokkers. Deze mensen hebben meerdere honden die af en aan nestjes krijgen, waardoor ze vrijwel continu pups kunnen aanbieden. Mijn zus en ik zagen continu dit soort nestjes in Someren, Best en Huissen geadverteerd, allemaal met dezelfde foto's. De moeder en vader honden zijn vaak niet op de foto gezet, maar enkel de pups. 


 • Ga niet in op advertenties met 'pups DIRECT OPHALEN'
  Nog een ander overduidelijk kenmerk van broodfokkers: alle advertenties zijn in de trant van 'meteen meenemen / direct ophalen'. Reageer hier niet op! Deze mensen hebben wel degelijk pups, maar waarschijnlijk niet de pups van de foto's in hun advertenties. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je eerst een keer kan komen kijken als de pups nog heel klein zijn, een aantal weken oud. Zo kan je zien hoe ze bij de moederhond opgroeien, in welke (huiselijke) omgeving, dus niet in een schuur buiten. Zo zie je of de mensen de hond en pups goed verzorgen en doordat je de omgeving en de moederhond ziet, ben je zekerder van een goede gezondheid van je pup.

Een voorbeeld van waar je NIET op in wil gaan. De advertentie is vandaag geplaatst en de pups mogen direct mee. Ze zijn dus al 8 á 9 weken. Dat geeft jou geen ruimte meer om goed kennis te maken en indrukken op te doen van hoe de pups zijn opgegroeid met de moederhond. Je komt langs, wordt verliefd op die koppies en neemt direct een pup mee. Het hoéft niet zo te zijn, maar ook hier lijkt de afbeelding alsof deze rechtstreeks uit een puppy kalender komt, alsof het een stock foto is.

Een voorbeeld van een nestje wat er wél betrouwbaar uit ziet. De pups zijn een aantal weken oud en er staat duidelijk in de advertentie dat ze rond 8 weken mee mogen. Dat biedt gelegenheid om alvast een kijkje te nemen, kennis te maken met de baasjes, de moeder hond (eventueel de vader) en natuurlijk de pups. • Wees alert op foto's
  Zoals hierboven genoemd, hebben de broodfokkers vaak 'stock foto's' of oude, niet scherpe foto's van lieve pups. Vaak ook altijd dezelfde foto's. Dan kun je ervan uit gaan dat de honden die ze daar hebben, niét de honden op de foto's zijn. Vaak krijgen de honden van broodfokkers meerdere nestjes achter elkaar en zien ze er dus niet meer gezond uit. Daarom moet je ook altijd alert zijn op het volgende punt:

 • Zorg dat je weet wie de moeder én vader is
  Wanneer je een nestje uit zoekt en daar alvast een kijkje kan nemen, dan MOET de moederhond daar aanwezig zijn. Rare excuses als 'de moeder is even naar de trimmer' of 'even naar de dierenarts' zouden alarmbellen moeten laten afgaan. Een moederhond die nog pups bij haar heeft gaat niet naar een trimmer (dat heeft te maken met de geur die voor haar pups vertrouwd is dus niet weggeknipt en gewassen moet worden). En een moederhond die pups heeft die bij haar drinken zal nooit alleen naar de dierenarts gaan; als het nodig is komt de dierenarts thuis naar de hond en het nestje. Kortom: de moederhond moet altijd aanwezig zijn. Zo kun je direct checken of zij er gezond en verzorgd uit ziet. Als moederhond verwaarloost of ongezond lijkt, dan geldt dit vaak ook voor de pups en dan zou je er geen aan moeten schaffen. Vaak is de vaderhond niet aanwezig, maar dan zou je op zijn minst een aantal foto's moeten kunnen zien. 


 • Stel vragen
  Vraag gerust naar de leeftijd van beide ouders, hoeveel nestjes de moederhond hiervoor heeft gehad (meer dan 3 is niet meer verantwoord voor de moeder) en of ze alle vaccinaties hebben gehad. Vraag ook naar het paspoort en de verklaring die je van de dierenarts mee moet krijgen wanneer je de pup ophaalt.

Wil je een hond of pup via marktplaats kopen? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen. Luister ook altijd naar je gevoel, krijg je een raar gevoel na contact met de baasjes of bezichtiging van de pups? Hoe lief ze ook zijn, laat het dan aan je voorbij gaan en kijk ergens anders voor een ander nestje😊

Een reactie posten