Dermaplaning Thuis | Zo Pak Je Het Aan

30 april 2024

Wist je dat een gladde, egale huid ook gemakkelijk te krijgen is door middel van dermaplaning? Ik ben echt fan van deze behandeling en... ik doe het altijd zelf thuis! Dermaplaning is niets meer dan het weg 'schrapen' van het bovenste laagje dode huidcellen en donshaartjes op je gezicht. Als je dit regelmatig doet (ik doe dit 1x per week) dan zul je merken dat je huid gladder wordt, littekens en fijne lijntjes verminderen én dat je makeup veel mooier zit! In dit artikel neem ik je mee in al mijn tips om thuis veilig je gezicht te dermaplanen.

Is zelf dermaplanen veilig?

Eerst even een belangrijke disclaimer: er wordt veel gezegd dat je deze behandeling alleen door een schoonheidsspecialist kunt laten uitvoeren. Dat hoeft echt niet, mits je het voorzichtig aanpakt. Dat begint bij goede mesjes én een goede aanpak. Ik heb dit zelf al minstens 20x gedaan en ik heb mezelf nog nooit snijwonden bezorgd of er een baard van gekregen😜 Dat laatste is uberhaupt niet mogelijk: haartjes groeien nooit zomaar dikker of donkerder terug, tenzij je een (tijdelijke) schommelingen in hormonen hebt wat de haargroei kan aantasten.  Wat je wel kunt merken is dat de haartjes als een stoppel voelen, omdat je het haartje recht afsnijd. Maar dikkere, zwarte haartjes ga je dus niet krijgen. Hieronder som ik op welke producten ikzelf gebruik om thuis effectief en veilig een dermaplaning behandeling te doen.

Wat heb je nodig om zelf te dermaplanen?

  • Makeupreiniger of rozenwater / micellairwater met een watje om je huid goed schoon te maken
  • De juiste mesjes. Deze wenkbrauwmesjes zijn super fijn! Let op dat je gekartelde mesjes gebruikt, hiermee heb je minder kans op sneetjes en beschadigingen in je huid
  • Olie zoals kokosolie of  een andere vette gezichtsolie. Hiermee glijd het mesje goed over je huid  en verzacht het gelijk de huid nadat het mesje eroverheen is gegaan
  • Eventueel: alcohol (70%) om een mesje schoon te maken en nog eens te gebruiken. Let wel op: na 2x is een mesje al wat botter en gebruik je het best weer een nieuw mesje

Stap 1: Bereid je huid voor
Voordat je begint met dermaplaning is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Reinig je gezicht grondig met een gezichtsreiniger en dep het droog. Breng vervolgens een laag olie aan over je hele gezicht zodat het mesje er goed overheen glijdt.  Je haalt dus olie eraf met de haartjes en dode huidcellen erin.

Stap 2: Begin met dermaplaning
Begin met het dermaplanen van je gezicht door de tool voorzichtig in een hoek van 45 graden tegen je huid te plaatsen en met lichte druk over je gezicht te bewegen. Begin bij je voorhoofd en werk naar beneden naar je wangen, kin, bovenlip etc. Werk van de buitenkant naar de binnekant toe en trek je huid waar kan wat strakker zodat het mesje echt over je huid glijdt. Het allerbelangrijkste om geen irritaties en wondjes te veroorzaken is een lichte druk - zeker niet te hard - en de hoek van 45 graden aanhouden. Je kunt prima één of twee keer over hetzelfde gebied gaan met het mesje, maar meerdere keren zal sneller voor roodheid en irritatie zorgen. Lichte roodheid van je huid na het dermaplanen is overigens wel normaal. PS. Als je dit voor het eerst doet zul je verbaasd zijn hoeveel dodehuidcellen en haartjes je eraf haalt. Veeg het mesje daarom tussendoor schoon aan een schoon doekje / steriel gaasje.

Stap 4: Reinig en hydrateer
Na het dermaplanen van je gezicht is het belangrijk om je huid goed te reinigen en te hydrateren. Gebruik opnieuw een milde gezichtsreiniger (zonder alcohol of parfum) om alle resterende dode huidcellen en haartjes van je gezicht te verwijderen. Breng daarna vooral géén crèmes, makeup of serums aan en vermijd direct zonlicht. Je bovenste huidlaag is aangetast extra gevoelig voor irriterende ingrediënten en stoffen. Na het reinigen breng ik vaak een extra laagje kokosolie aan die mijn huid hydrateert en beschermd.

Stap 5: Herhaal indien nodig
Je kunt dermaplaning één keer per week doen, afhankelijk van je huidtype en de gevoeligheid van je huid. Herhaal de behandeling niet te vaak om irritatie en beschadiging van de huid te voorkomen. Hoe vaker je de behandeling herhaalt, hoe meer je zult merken dat je huid gladder en egaler wordt. In mijn geval combineer ik deze behandeling vaak met wekelijks exfoliëren en microneedling (naaldenroller) maar: niet allemaal op één dag. Als ik op een zaterdag dermaplaning heb gedaan, doe ik woensdag pas weer exfoliëren of microneelding.

Dermaplaning zelf thuis doen kan een effectieve en betaalbare manier zijn om je huid te exfoliëren en een stralende, gezonde uitstraling te krijgen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste tool te kiezen. Als je twijfelt of je hebt een extra gevoelige huid of een probleemhuid, raadpleeg dan een professional :)

Een reactie posten