Daysy Hormoonvrije Anticonceptie | Mijn Ervaring (Niet Meer Aan De Daysy Ná De Zwangerschap)

13 december 2022

Hormoonvrije anticonceptiemethoden zoals de Daysy; je hoort er steeds vaker over. Niet gek natuurlijk, want het is algemeen bekend dat hormonen zoals in de pil gewoon troep zijn voor je lijf. Ik schreef eerder over mijn ervaring met de Daysy nadat ik eerst 10 jaar aan één stuk de pil slikte. Mijn eerste ervaring met de Daysy lees je hier. In de tussentijd ben ik zwanger nadat we de Daysy gebruikten als anticonceptie methode. Nu na de zwangerschap heb ik toch besloten niet meer aan de Daysy te gaan. Nu vraag je je misschien af: waarom? Nou, dat vragen meer mensen zich af volgens mijn website insights. Ik check geregeld waar mensen op zoeken om op mijn site te komen, dit is o.a. over ervaringen met de Daysy na een zwangerschap. Daar wil ik best wat over vertellen. Lees mee :)


Daysy ervaringen | Gericht zwanger worden óf juist zwangerschap voorkomen

Het allergrootste voordeel van de Daysy vind ik nog steeds dat het geheel hormoonvrij is en je dus 100% je eigen natuurlijke cyclus hebt. De Daysy geeft je heel nauwkeurig inzicht in je vruchtbare dagen. Daarmee kun je de Daysy gebruiken om heel bewust voor een zwangerschap te kiezen. Maar ook om een zwangerschap te voorkomen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met wat je uitspookt op de rode, oftewel vruchtbare dagen😎. Het kan dus 2 kanten op werken, dat vind ik echt top. Het grote voordeel is dus wat mij betreft dat je geen hormonen binnen krijgt en je heel goed de signalen van je eigen lichaam leert kennen. Nu ik de Daysy een stuk langer heb gebruikt, merk ik dat ik dit ook de enige voordelen vind. 

De nadelen vind ik ten eerste het prijskaartje, het is een duur grapje met een prijs van ruim 300 euro. Daarnaast heeft de Daysy heel wat tijd nodig om je lichaam te leren kennen dus het is de eerste 3 maanden niet betrouwbaar. Wat ook niet altijd even handig is, is dat je minimaal 3 uur aan één stuk moet slapen om een betrouwbare meting te krijgen. Dit is dan ook de reden dat ik niet meer gebruik maak van de Daysy. Met een baby van 4 maanden die best vaak minder dan 3 uur aan één stuk slaapt, kan ik al geen betrouwbare meting meer krijgen. Daarnaast heb je met de Daysy natuurlijk heel wat 'rode' dagen. Als je de Daysy gebruikt om niet zwanger te raken, dan kan dat best een domper zijn voor de spontaniteit in je seksleven. Het moet wat meer gepland worden of je moet er in elk geval beide rekening mee houden dat het niet altijd spontaan kan (tenzij je nog aanvullende anticonceptie gebruikt). Dat hoeft allemaal geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Daysy ervaringen | Nu weer aan de pil, ooit weer aan de Daysy

Voor mij voelt het niet meer fijn om de Daysy te gebruiken nu we een baby hebben. Ook al slaapt ze de laatste weken soms wat langer, dat zijn allemaal fases. Straks komt er weer een groeispurt of een sprongetje aan, komen er tandjes door of zijn er andere dingen waardoor ze weer elke paar uur wakker wordt. Dan zou de Daysy weer geen nauwkeurige meting kunnen doen omdat ik niet altijd langer dan 3 uur slaap. Kortom: ik ben terug aan de pil. Ik ben niet van plan dat weer 10 jaar aan één gesloten te doen, vooral niet omdat boven de 35 jaar de kans op trombose toeneemt als je de pil slikt. Nu ben ik nog geen 35, maar het is wel iets voor later om in het achterhoofd te houden. Mochten wij ooit besluiten voor een tweede kindje te willen gaan, dan kan ik natuurlijk stoppen met de pil en de Daysy weer gericht gebruiken om mijn vruchtbare dagen te bepalen. En het is dan maar te hopen dat de kleine wat langer slaapt zodat mijn metingen betrouwbaar zijn, maar dat is latere zorg ;)

Al met al: ik vind de Daysy een heel mooi apparaat, vooral als je écht geen troep in je lijf wil. Dan wegen de nadelen ongetwijfeld ook niet op tegen de voordelen en dan kan de Daysy echt wel een goede investering zijn voor de langere termijn. Het apparaatje gaat namelijk járen mee. Maar voor mij even terug aan de oude vertrouwde pil.

Wil je meer weten over mijn eerdere ervaring met de Daysy? Lees dan even het artikel.

Een reactie posten