Lezersvraag: Heb Ik Spijt Dat Ik Gestopt Ben Met Youtube? (Met 60.000 abbonees?)

14 januari 2020

Download mijn E-book: Bloggen met succes in 2023


Nieuw jaar, nieuwe onderwerpen op BLES Magazine. Het leek mij leuk om wat meer persoonlijke content te maken, dus ga ik zo nu en dan wat lezersvragen beantwoorden. De meeste vragen krijg ik binnen via de mail (contactformulier rechts op deze pagina) en via Instagram. De vraag 'Heb je geen spijt dat je gestopt bent met Youtube?' is al best vaak gesteld, ook door mensen in mijn omgeving die mij goed kennen. Hieronder vertel ik je meer over mijn verleden als youtuber en waarom ik dus hiermee gestopt ben.

In 2010 begon ik mijn eerste blog, MalusFashion (en later The Stylish Confessions genoemd) - deze is nu niet meer online. Ik wilde daar niet alleen zelfgemaakte kleding en make-up looks laten zien, maar ook tutorials. Bewegende beelden op een blog, dat was bijna 10 jaar geleden nog best uniek😜 Daarom begon ik een Youtube kanaal, genaamd Malu's Makeup. Daar plaatste ik elke week een make up tutorial en later begon ik met het delen van vlogs van modeshows en blogger events. Omdat ik dit allemaal in het Engels deed, net als het bloggen overigens, kreeg ik al best snel een groot, internationaal publiek. Toch waren de meeste abbonnees Nederlands.

Een viral momentje...
Ik maakte daarnaast ook steeds vaker make-up looks van celebrities na, zoals die van Perrie Edwards van Little Mix. Zo kwam deze video op Tumblr en allerlei Little Mix fansites terecht en werd deze zelfs geretweet door Perrie Edwards zelf. Doordat die video zowat viral ging kreeg ik steeds meer abbonnees erbij en zo is het Youtube balletje gaan rollen. Ik sta zelfs (tegenwoordig ook nog) op Famous Birthdays.com, haha.

Een fan... huh?!
In 2015 liep ik stage in Amsterdam aan de prachtige Keizersgracht... Ik weet nog goed dat ik hier ook veel vlogs en gave ervaringen in het PR / modewereldje van deelde op mijn Youtube kanaal. Toen ik na een stagedag een keer ging shoppen met twee andere stagiaires, werd ik in de Topshop door een mevrouw aangesproken. Ze stond daar met haar tienerdochter en vroeg: ''Ben jij Malu van Youtube?"... Ik wist niet wat mij overkwam, haha. Ik werd zelf bijna gillend gek als ik Negin Mirsalehi - met miljoenen volgers- spotte in Amsterdam, en nu herkende één van mijn abbonees mij midden in de Topshop. Het meisje zei dat ze fan was van mij, iets wat ik mezelf (zo jong en onzeker als ik was) moeilijk kon voorstellen. Ik heb even met dat meisje gekletst en toen ik de winkel weer uitliep, realiseerde ik mij dat er toch blijkbaar jonge meiden tegen mij opkeken en mijn Youtube kanaal écht op de voet volgden. Dat was toch wel heel gaaf!

Een abrupt einde aan mijn Youtube kanaal
Helaas kwam er begin 2016 abrupt een einde aan mijn Youtube 'succes'. De teller stond op net iets meer dan 60.000 abonnees en een aantal video's hadden de 1 miljoen weergaven aangetikt, toen ik een mail kreeg vanuit Youtube: mijn account was per direct opgeschort. Ik weet nog dat het een bloedhete zomerdag was toen ik het las en lekker in de tuin aan het zonnen was... Ik barstte in tranen uit, want betekende dit dan dat al mijn video's offline waren? Ja, dat betekende het. Mijn kanaal was weg, mijn jarenlange content was weg en het aller ergste: mijn abonnees waren weg. Ik verdiende advertentieinkomsten van de korte ads die voorafgaand aan mijn video afspeelden. In één video had ik een liedje gebruikt wat niet royalty free was, maar dat wist ik op dat moment niet. Daardoor concludeerde Youtube dat ik onterecht geld had verdiend aan de advertenties, en werd zonder pardon en zonder enige waarschuwing mijn account permanent verwijderd. Via Instagram en Twitter liet ik mijn abonnees weten dat dit gebeurd was en dat ik een nieuw kanaal zou maken.Dat laatste heb ik echter nooit meer gedaan. De timing viel precies midden in een zwaar school jaar, waardoor ik de focus heb moeten verleggen naar mijn studie. Gezien de tijd die ik al in het bloggen stopte, kon ik niet óók nog eens uren en dagen tijd en energie steken in het opstarten from scratch van een nieuw Youtube kanaal. Om daarmee meteen antwoord te geven op de vraag: Heb ik spijt dat ik gestopt ben met Youtube? Ja, wél van het feit dat ik dus geen nieuw kanaal heb gemaakt. Van de één op de andere dag is het maken van video's gestopt en dat heb ik vaak nog erg gemist. Doordat ik geen Youtube kanaal meer had en me veel meer ging focussen op mijn studie, ben ik de afgelopen jaren 14.000 volgers verloren op Instagram... De interactie is minder, dus dat mis ik ook wel.
 
Gelukkig hebben we de foto's nog
Omdat Youtube mijn voornaamste kanaal was waarop ik mijn makeup videos deelde en dit dus abrupt gedelete werd, heb ik vrij weinig content meer uit die tijd. *Je zou denken dat Google alles onthoud, maar de meeste foto's en video's zijn allemaal van het wereldwijde web verdwenen. Helaas ook van de harde schijf van mijn oude laptop. Wel zijn er ooit GIF-jes online verschenen van een behind the scenes video van een photoshoot die ik ooit geupload had. Deze leken me wel leuk om hieronder te delen.

UPDATE: Via een internet archief heb ik mijn gehele 10-jarige blog historie teruggevonden😍 Bekijk mijn oude blogs + youtube kanaal!

Wat doe ik vandaag de dag?
Nu ben ik nog steeds actief op Instagram en natuurlijk hier op LifeBeautyStyle.nl, maar het is zeker niet meer zo booming als het was. Dat heeft zijn voor en nadelen... Ik maak me totaal niet meer druk om nare reacties - want tussen die 60.000 youtube abbonnees en 18.000 instagram volgers zaten zeker wat misgunners - en dat is nu echt totaal niet aan de orde. Maar de drive om écht gave content te maken en de uitdaging om zo'n grote groep volgers ook geboeid te houden, dat mis ik dan weer wel. Hoewel ik me soms afvraag wat ik had kunnen bereiken met Youtube, nu dit de afgelopen jaren juist alleen maar populairder is geworden, vind ik het heerlijk om het bij enkel blog- en instagram content te houden en dit te combineren met een super leuke fulltime baan😄

Binnenkort beantwoord ik meer lezersvragen. Heb jij zelf een vraag aan mij? Stel 'm gerust via een mailtje naar malu@lifebeautystyle.nl of vraag raak in de reacties hieronder.


De Perrie Edwards makeup tutorial uit 2016

5 opmerkingen

 1. Ik heb dit toen helemaal meegemaakt en ik kon je teleurstelling en verdriet zo voelen.. als dit mij zou overkomen (in welke positie dan ook) dan zou ik denk ik het ook los laten en niet meer opnieuw beginnen. En al die prikkels minder doen de meeste tegenwoordig een moord voor! Leuk dat je een reactie had geschreven, ik ben je gelijk gaan volgen op bloglovin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi hoi! Jaaa dat kan ik me nog super goed herinneren, dat wij elkaar toen al volgden. Leuk dat je mij nu op Bloglovin volgt, ik heb jouw blog zojuist ook toegevoegd op Bloglovin :) Liefs!

   Verwijderen
 2. Jeetje Malu wat ontzettend rot dat dit heb moeten meemaken! Ik volgde je toen die tijd ook en nu je dit zo schrijft besef ik opeens dat je inderdaad opeens 'weg' was. Ik ben blij dat je blesmagazine heb want je schrijft echt leuke artikels!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat enorm zuur! Zo jammer dat YouTube je geen tweede kans had gegeven door puur die ene video te verwijderen. Super bijzonder en leuk dat je herkend werd trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat enorm zuur! Zo jammer dat YouTube je geen tweede kans had gegeven door puur die ene video te verwijderen. Super bijzonder en leuk dat je herkend werd trouwens! Liefs, Daphne - verdraaidmooi

  BeantwoordenVerwijderen