Top 10 Kraamkado's Waar Ouders & Baby Écht Wat Aan Hebben

16 augustus 2023

Dit artikel wilde ik eigenlijk al schrijven toen we nog midden in de kraamvisite-tijd zaten met Loïs (toch alweer bijna een half jaar geleden) maar het kwam er nooit van. Nu heb ik besloten tóch dit artikel te schrijven. omdat Loïs nu met ruim 9 maanden nog zó plezier heeft van sommige kraamkado's... En als ik nu zelf op kraamvisite ga probeer ik ook met de net-niet-standaard kadootjes aan te komen. Lees verder voor mijn persoonlijke top 10 originele én super handige kraamkado's voor ouders en baby's.

Voorop gesteld is dit natuurlijk persoonlijk en voor iedereen anders... Maar gezien de hoeveelheid dubbele kadootjes die we hebben gekregen, springen de wat uniekere kado's er zeker uit. Ik vond het altijd super leuk om kleertjes te krijgen, en dat gaf ik vaak ook als ik zelf op kraamvisite ging. Zo hebben we echt stapels kleding gekregen waardoor wij de eerste maanden weinig zelf hebben gekocht. Maar we hebben ook veel dezelfde rompertjes, broekjes en shirtjes gekregen in veelal dezelfde maat. Ook hebben we maar liefst 6 speenkoordjes gekregen met Loïs haar naam erop. En 5 dubbele voorleesboekjes en 3 verschillende mijlpaalkaarten. Daarom sprongen de kraamkadootjes die in mijn ogen wat unieker waren, er echt uit:


1. Nusmsy white noise machine

Sommige ouders hebben al iets van white noise in huis, wij hadden bijvoorbeeld een slaapknuffel met white noise. Maar die gaat uiteindelijk automatisch uit en weer aan als de kleine huilt bijvoorbeeld. We kregen als kraamkadootje van mijn schoonouders o.a. de Numsy white noise machine, een klein apparaatje wat continu white noise (ruis) afspeelt net zo lang tot je 'm uit zet. Loïs werd heel rustig van white noise, dus dit apparaatje kwam echt als geroepen! Hij is draadloos en kan dus ook makkelijk in de wandelwagen of in de auto meegenomen worden. Daarnaast heeft de Numsy white noise ook tientallen rustgevende melodietjes en zachte kleuren aan licht. Dit apparaatje is in verschillende varianten verkrijgbaar en kost gemiddeld €30 euro.


2. Slabbetjes met mouwen (schortje)

We hebben natuurlijk tig slabbetjes en spuugdoekjes en deze heb je als nieuwbakken ouders ook zéker nodig, maar waar we de laatste maanden écht enorm profijt van hebben zijn slabbetjes met mouwen. Ze zien er uit als schortjes en we hebben er 2 gekregen als kraamkado. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken wat een livesavers dit zouden zijn. Zo lang je kleintje alleen melkvoedingen krijg en dan ook liggend zijn of haar voeding binnen krijgt, dan is een slabbetje voldoende. Maar zo gauw ze gaan zitten en in een kinderstoel aan tafel kunnen, krijgen ze ook door hoe ze alles kunnen vastpakken, rondgooien en uitsmeren op alles wat los en vast zit. Loïs had de eerste keer in de kinderstoel metéén al haar kleren onder zitten. De dag erna hebben we haar het slabbetje met mouwen aan getrokken en zo bleven haar kleertjes dus helemaal schoon. Ook later als ze een keer gaat knutselen of verven thuis, of desnoods met mijn makeup wil kliederen, dan is dit schortje echt een uitkomst. Ze zijn waterproof, kunnen in de vaatwasser en hebben bijna allemaal een handig vakje waar gevallen eten netjes in verzameld wordt en dus niet voor meer kliederboel zorgt. Jollein en Hema hebben hele schattige slabbetjes met mouwen en ze kosten gemiddeld €10 euro per stuk. 

Loïs met haar slabbetje met mouwen & stapelblokken(trein)3. Stapeltoren / stapelblokken

Qua speelgoed kregen we eigenlijk maar twee dingen: knuffels en rammelaars. En ook allemaal van hetzelfde merk, namelijk Happy Horse. Deze zijn natuurlijk ook té schattig en immens populair, maar de kans is groot dat de ouders en de kleine hier dus al veel van hebben. Wat wij echt geniaal speelgoed vinden is een stapeltoren of blokkenset. Van álles wat we voor Loïs neerleggen pakt ze altijd eerst de blokken. Ze zijn zo veelzijdig, lekker vast te pakken voor kleine handjes en heel makkelijk mee te nemen in de luiertas zodat je altijd wat te spelen voor de kleine bij je hebt. Je hebt ze vandaag de dag in houten of plastic varianten. Hout is weer heel duurzaam, maar minder goed bestand tegen scherpe baby tandjes. De plastic variant is heel goed schoon te houden, maar wel even opletten of er geen BPA in zit (chemische stof die in plastic voorkomt). De meeste merken op de markt zijn BPA-vrij, maar bestel je bijvoorbeeld speelgoed via Aliexpress uit China, dan is de kans iets groter dat het niet van het beste, meest veilige plastic gemaakt is. Gemiddeld kost een stapeltoren / blokkenset €10 euro.

4. Schakelringen

Dit is echt een item in mijn top 3 kraamkado's: schakelringen! Dit zijn ringen met een opening die je aan elkaar kan vast maken, maar je kan er dus ook ontzettend veel soorten speelgoed aan vast maken. Dit zijn ook echt livesavers. In de auto en aan de wandelwagen hebben we een aantal van die ringen met bijvoorbeeld een speendoekje+ speentje eraan, een bijtring, een rammelaar of een knuffel. Voordeel is dat het allemaal niet op de grond gegooid kan worden en het speentje en speelgoed dus altijd dichtbij is. De schakelringen waren op autovakantie naar Frankrijk ook echt geweldig: totaal niet achterom hoeven graaien naar gevallen speelgoed. Alles waar een lusje of handvat aan zit kan eraan vast gemaakt worden.

 

Loïs met haar speelgoed vastgemaakt aan de schakelringen. Beide knuffels en het balletje op de rechter foto zijn het typische bijt-en grijp speelgoed van Lamaze


5. Grijp-en bijt speelgoed van Lamaze

Mijn favoriete merk van dit soort speelgoed is Lamaze, verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. Dit is speelgoed wat op grijpen en bijten gericht is. Zo hebben we een kinderstoelspeeltje wat blijft plakken op het blad van de kinderstoel, Freddie de Vuurvlieg. Daar hebben we ook een soort rammelaar van met allerlei onderdelen die knisperen, waar een spiegeltje uit te halen is, een bijtring in zit verwerkt en verder allerlei leuke kleuren en printjes heeft die je kleintje geweldig zal vinden. Zo hebben we ook Eva de Eenhoorn waar Loïs helemaal gek van is. Het geluid van de klakkende hoefjes op de grond vind ze geweldig, maar ook de knisperende manen maken dit één van haar favoriete speelgoed items. Grijp en bijt speelgoed is ook verkrijgbaar in bal vorm, boekjes en poppen. Ze hebben vaak een ophangclip waardoor ze super goed werken met de eerder genoemde schakelringen. Deze ringen kosten gemiddeld €8 euro.


6. Baby rammelaar sokjes/armbandjes

Toen we rammelaar sokjes en armbandjes kregen dacht ik eerst: wat moeten we hier nou mee? Maar je kleintje gaat snel genoeg ontdekken dat de eigen handjes reuze interessant zijn en dat de voetjes ook de lucht in kunnen. Vanaf die fase zijn rammelaar sokjes en armbandjes ge-ni-aal. We hebben ze zó vaak bij Loïs om gedaan vanaf een maand of 4 en ze was altijd minstens 15 minuten vermaakt terwijl wij naast haar op de bank een warm kopje koffie konden drinken 😁De sokjes gaan gewoon om als normale sokken en de armbandjes werken met klittenband. In beide zitten grappige figuurtjes/knuffeltjes verwerkt met rammelende geluidjes. Ze kosten gemiddeld €10 euro. 


 Loïs met haar te schattige sokjes, gegarandeerd speelplezier!7. Interactief speelgoed V-tech / Fisher Price

Qua speelgoed kregen wij vooral voorleesboekjes, rammelaars en knuffels. Super leuk, maar toch kregen we vaak dubbele kadootjes. Wat wij echt geweldig speelgoed vinden voor Loïs is interactief speelgoed. Dit is speelgoed met bijvoorbeeld muziek, licht, beweging en knopjes om in te drukken. Zo hebben we o.a. een hartslag knuffel gekregen die een bewegend en lichtgevend buikje had en rustgevende geluiden kon afspelen. Ook hebben we een activiteitenkubus gekregen met ontelbaar veel liedjes, dierengeluiden, lichtjes, klepjes om open en dicht te doen en vakken waar blokjes of andere kleine speelgoedjes in gestopt kunnen worden. Wat Loïs sinds een paar maanden ook geweldig vindt, zijn muziek boekjes en bijvoorbeeld speelgoed piano's. Daar heb je ontzettend veel varianten van, maar V-tech en Fisher Price hebben hier echt ruime keuze in. Zo heeft Loïs een plastic boek waar ze doorheen kan 'bladeren' en waar telkens een nieuw liedje uit komt. Ook zitten daar schuif elementen in verwerkt en knopjes om bijvoorbeeld piano geluiden uit af te spelen. Als we haar zouden laten kan ze zich uren vermaken met dit soort speelgoed. Het varieert enorm van prijs maar voor een muziekboekje of piano betaal je gemiddeld rond de €30 euro.


8. Eten / Giftcard voor eten bestellen

In mijn verlof heb ik zelf ontzettend veel gekookt en in de vriezer bewaard voor tijdens de eerste weken. Dit was zó fijn! Je kan van te voren nooit weten hoe je bevalling en kraamweek gaan lopen en of je een fijne start zal hebben. Dit was bij ons gelukkig allemaal prima, maar toch wisten wij de eerste dagen niet of het dag of nacht was en moest de kraamzorg steeds zeggen: zal ik wat eten eruit leggen voor jullie of willen jullie zelf wat maken? We dachten op dat moment écht niet aan eten maken. Dan is het ontzettend fijn als je wat uit de vriezer kan pakken wat je alleen hoeft op te warmen. Toch kregen we ook geregeld een pan eten van vrienden of familie en zelfs een aantal keer een giftcard voor Thuisbezorgd. Eten bestellen heeft nog nooit zo luxe gevoeld als in een chaotische (maar fantastische) kraamweek. Eten voor jezelf is gewoon een van de eerste dingen die er bij inschieten als je net ouders bent. Je bent alléén maar bezig met eten voor de kleine. Dan help je ouders er echt mee als je een gezonde maaltijd voor ze meeneemt of ze een giftcard geeft zodat ze heerlijk wat kunnen bestellen. Qua kosten kan ik geen goede richtlijn geven, dat kun je natuurlijk zo gek maken (of zo goedkoop) als je zelf wilt ;)

 

9. Kruikje / Kipkep

Van vriendinnen heb ik het ook gehoord en we hebben het zelf ervaren: je denkt als ouders pas aan het aanschaffen van een kruikje als je kleintje last krijgt van krampjes. De meeste baby's krijgen tussen de 2 en 6 weken na de geboorte last van darmkrampjes. Dit kan ook weer enkele weken tot maanden duren. Wij kregen een KipKep kruikje kado toen Loïs drie weken oud was, niet wetende dat dit vanaf diezelfde week een life saver zou zijn! We hadden zelf niet aan een kruikje gedacht en waren dus ontzettend blij dat we er een hadden gekregen. Een baby kruikje is vrijwel altijd geschikt om snel in de magnetron op te kunnen warmen en je dus snel voor verlichting kan zorgen als je kleintje gilt van de pijn. Van alles wat we in de eerste weken met Loïs hebben meegemaakt waren die krampjes aanvallen echt het heftigst om aan te zien. Ik was elke keer zó blij dat dat speciale baby kruikje iets van verlichting gaf. Ook viel Loïs in het begin alleen in slaap als we een hand op haar buikje hielden. Later ontdekten we dat we onze hand prima konden vervangen door een kruikje en ze daardoor ook in slaap viel. (Let wel op als ouders: doe dit nooit zonder dat je direct zicht hebt op je baby! Ze zijn nog klein maar je moet er niet aan denken dat ze het kruikje weten te pakken en het op hun gezichtje belandt). Voor mezelf heb ik het kruikje ook wel eens gebruikt tegen de stuwing: veel fijner dan een zware kruik en qua formaat zelfs mogelijk om in je BH te dragen 😜 Het was ook mijn redder in nood tijdens mijn strijd met het borstvoeding geven en kolven afbouwen. Zin in nog wat leesvoer? Lees hier dan mijn ervaring met borstvoeding geven en het stoppen daarmee met behulp van salie thee.


Het KipKep kruikje (hier zonder hoes, maar die krijg je er wel bij). De livesaver bij krampjes, voor mama óók bij stuwing ... én heerlijk om met het gewicht van het kruikje (voelt als een hand op het buikje) in slaap te vallen10: Dinerbon voor de ouders

Het zullen de hormonen zijn geweest, maar ik heb best vaak gedacht: echt álles is voor die kleine... wij zijn er ook nog. Nu achteraf denk ik niet meer zo, maar als newborn ouders wordt je natuurlijk al totáál overspoeld door alles voor je baby. Dan is het (vonden wij) zó fijn als er ook nog aan de ouders zelf wordt gedacht. Zo hebben wij van vrienden een dinerbon gekregen, maar van familie bijvoorbeeld ook een zelfgemaakte waardebon voor een kaasplankje en een fles wijn. Die laatste zal niet elke mama op zitten te wachten als ze borstvoeding geeft, maar deze familieleden kenden mij langer dan vandaag en wisten dat ik het als wijnliefhebber natuurlijk precies zo zou timen met kolven dat ik gewoon lekker een wijntje kon drinken én kon kolven. Ik was ZO ontzettend blij met waardebonnen voor etentjes, dat betekende voor ons namelijk een stok achter de deur om ook nog samen als stel wat leuks te ondernemen. En dat - vooral nu we 9 maanden verder zijn met Loïs- kan ik benadrukken dat dat ontzettend belangrijk is :) Ook hierin kun je het zo gek maken als je zelf wil dus ik kan geen richtlijn qua kosten geven. Maar wát vonden wij dit leuk, dat er 2x kraamvisite was die dit aan ons gaf. Volgens mij hadden we het kaasplankje + wijn 3 weken na Loïs haar geboorte thuis gedaan en het etentje buiten de deur toen Loïs 8 weken oud was.😁


Heb jij zelf nog leuke tips qua kraamkadootjes? Of juist dingen die je in overvloed kreeg? Laat het weten in de reacties hieronder :)
Een reactie posten