Nieuwbouwhuis Kopen | Waar Op Letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwbouwhuis?




Het kopen van een nieuwbouw huis heeft vele voordelen... en ook een aantal nadelen. Waar moet je allemaal op letten wanneer je voor een nieuwbouw huis gaat? Omdat er veel op je afkomt kun je je maar beter goed inlezen en voorbereiden. In dit artikel vind je een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je voor een nieuwbouw huis kiest zodat je goed voorbereid het proces in gaat.

Mijn man en ik hebben ons in de zomer van 2020 ingeschreven voor een nieuwbouwproject en begin 2022 gaan wij ons nieuwe huis in! In die tussentijd is er ontzettend veel gebeurd en hebben wij (snel) keuzes moeten maken waar je van te voren waarschijnlijk niet goed bij stil staat. We waren vooral bezig met de voordelen: je krijgt een gloednieuw en duurzaam huis, wat je grotendeels naar eigen wens kan inrichten. Er zit natuurlijk een groot financieel voordeel aan: zo heb je bij een nieuwbouw huis geen kosten koper, minder onderhoudskosten en een snellere waardestijging. Maar er zit ook een keerzijde aan... Lees mee!

Nieuwbouwhuis kopen | doorlooptijd van het proces

Ik dacht altijd: een nieuwbouw huis duurt me te lang, voordat je er eindelijk een keer in kan. Achteraf denk ik: het is maar goed dat er 1,5 tot 2 jaar zit tussen het moment van ingeloot zijn en je nieuwe woning betrekken. Want je moet ontzettend veel keuzes maken en zaken regelen. In ons geval hadden we die tijd ook echt nodig en was die lange doorlooptijd dus juist erg fijn. 


Nieuwbouwhuis kopen | snel knopen doorhakken

Voor we het wisten tekenden we de overeenkomst bij de notaris en werden we meteen in het diepe gegooid: willen we een uitbouw? Dakopbouw? Wel of niet openslaande deuren? Hoe willen we de zolder inrichten? En oh ja, zoek ook alvast even uit waar je allemaal stopcontacten wilt. Op het moment dat je dit soort definitieve keuzes moet doorgeven, staat er nog geen steen. Dat maakt het best lastig, dus goed de tekeningen bekijken en bijvoorbeeld uittekenen hoe je je huis wilt inrichten kan zeker helpen bij de kleine - maar oh zo belangrijke - details zoals het bepalen hoeveel stopcontacten er moeten komen en waar.

Nieuwbouwhuis kopen | samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, trouwen

Hier hadden we nog niet heel uitgebreid bij stil gestaan, maar zodra je bij de notaris zit om je koopovereenkomst te tekenen, zul je waarschijnlijk gevraagd worden hoe je het juridisch gezien gaat regelen. Wil je een samenlevingscontract afsluiten, een geregistreerd partnerschap of misschien wel trouwen? Iéts regelen is in elk geval belangrijk, omdat je samen eigenlijk een grote schuld aangaat. En als er onverhoopt iets met de één gebeurd, wil je toch dat de ander recht heeft op het huis? Maar ook: stel dat je toch nog uit elkaar gaat, dan wil je wel vastleggen wat er met jullie bezittingen (en financiën gebeurd). Ik wilde sowieso graag geregistreerd partnerschap afsluiten of (nog iets liever) trouwen, maar om er samen tevreden mee te zijn zijn wij geregistreerd partners geworden. (En toch zeg ik 'mijn man'😏). Dit hebben we uiteraard óók gedaan zodat we juridisch alles goed hebben vastgelegd omtrent het huis.

Nieuwbouwhuis kopen | dubbele woonlasten

Dit is misschien wel hetgeen waar je je het meest op moet voorbereiden: zodra de bouw van je nieuwe huis start, begin je ook direct met het betalen van je hypotheek. In ons geval hebben we dus meer dan 1,5 jaar dubbele woonlasten: de hypotheek van ons nieuwe huis komt bovenop onze maandelijkse huur. Dat kan dus enorm in de kosten lopen en dat is dan weer iets wat je niet kunt meefinancieren. Een buffer achter de hand hebben is dus zeker aan te raden.


Nieuwbouwhuis kopen | veel meefinancieren, maar let op overige kosten

Het mooie van het kopen van een nieuwbouwhuis is dat je ontzettend veel grote kostenposten kunt meefinancieren in je hypotheek: de keuken, de badkamer, uitbouw, opbouw, soms zelfs het woonklaar laten maken van je woning. Maar er komen natuurlijk ook overige kosten bij kijken die je misschien niet allemaal kan meefinancieren. Denk aan de kosten van het aanleggen van de tuin, het (op maat laten maken van) gordijnen en raamdecoratie, een nieuwe vloer, plinten, nieuwe meubels etc. Vergeet ook niet de kosten van het verhuizen en misschien wel tijdelijke opslag van meubels.

Nieuwbouwhuis kopen | op tijd je meubels, vloer, keuken uitzoeken

Wij hadden het geluk dat we de badkamer, toilet en keuken konden uitzoeken bij het experience center dat samenwerkt met ons nieuwbouw project. Anderen kozen ervoor om ergens anders een keuken en badkamer uit te zoeken. Hierbij moet je rekening houden dat dit pas geplaatst kan worden na de oplevering van je huis. Dat vraagt dus om een strakke timing i.v.m. levertijden. Dit geldt ook voor levertijden op bijvoorbeeld een nieuw bed of meubels. Ook zaken als gordijnen op maat kunnen allemaal een lange levertijd hebben, dus dat is verstandig om op tijd uit te zoeken. Oh ja, zaken als gas, water, licht en TV - en internet abonnementen op tijd opzeggen en opnieuw afsluiten is ook wel erg handig!