Puppy en werken

De meeste mensen zullen zeggen: een puppy nemen en (fulltime) werken? Nee joh, dat kan niet. Grappig genoeg waren dat in mijn geval vooral de mensen die zelf helemaal geen hond hadden. Zit jij eraan te denken om een puppy te nemen en vraag je je af hoe dat gaat; een puppy en werken? Geen paniek, ik verzeker je dat het zeker mogelijk is. Lees mee naar onze ervaring van het hebben van een puppy en werken.

Puppy en werken: tref maatregelen

Ik ben van mening dat iedereen een puppy moet kunnen aanschaffen, ook wanneer je fulltime werkt. Misschien werk je sinds de coronacrisis wel meer thuis, dan is het al helemaal makkelijker. Lees dan wel even het artikel Thuiswerken in coronatijd: mijn hond heeft een burnout aangezien onze pup deze verandering totaal niet goed kon verwerken en sindsdien een heuse honden burnout heeft.
Maar goed: de kans is groot dat jij een puppy wil aanschaffen of dit net hebt gedaan aangezien je dit artikel leest. Met wat maatregelen is het prima te doen om een puppy te hebben én te werken:

puppy en werken


 • Neem de eerste weken (dus niet dagen!) vrij
  Toen mijn zus haar puppy kreeg, een paar maanden voor ons, nam zij 2 weken vrij. In die 2 weken had de puppy de tijd om aan haar en het huis te wennen, maar ook aan langzaamaan alleen zijn. Die 2 weken was al heel fijn, maar niet genoeg. Ik nam mij dan ook voor om minimaal 3 weken vrij te nemen. Tsja, dan maar even niét op vakantie: ik zette dus bijna al mijn vakantiedagen in toen we Evi kregen, waardoor ik ruim 3,5 week vrij was. En geloof mij: die tijd heb je nodig. Zo'n klein beestje is niet binnen een korte tijd gewend, niet aan jou, je huis en een totaal nieuw ritme. Wil je verlatingsangst voorkomen, moet je echt de tijd nemen om het rustig op te bouwen. Daarom heb je echt minimaal 3 weken vrij nodig. De 1e week hadden we vooral om Evi aan ons te laten wennen en om in een ritme van slapen, uitlaten, eten, spelen en weer slapen te komen. De 2e week begonnen we met Evi alleen laten in huis (zij in de kamer, wij uit het zicht) en dat opbouwen naar even snel de vuilniszakken weggooien buiten en Evi alleen laten. De 3e week hebben we haar elke keer wat langer alleen gelaten.
 • (Deels) thuis werken
  Misschien heb je een baan waardoor je vaker thuis kan werken nu. Dat helpt zeker, want dan hoef je je puppy niet (elke dag) zo lang alleen te laten. Mocht deels thuiswerken er niet in zitten en je moet dus na de eerste paar weken weer de deur uit, ook dan zijn er manieren om gewoon te kunnen werken terwijl je puppy thuis is.
 • Oppas of Pet B&B
  Heb je familie of  vrienden in de buurt die misschien overdag naar jouw huis kunnen om de puppy uit te laten of er even mee te spelen? Top! Heb je dat niet en ben je niet in de gelegenheid om zelf tussendoor naar huis te gaan, dan kun je een oppas of Pet B&B regelen. Daar zijn verschillende diensten voor waarbij mensen zich kunnen opgeven als oppas tegen een kleine vergoeding. Zij kunnen bij jou thuis komen of je kunt je puppy naar de oppas brengen.
 • Uitlaatservice
  Een uitlaatservice is voor de kleinste pups vaak nog niet mogelijk, maar vanaf 3 of 4 maanden (en na de nodige vaccinaties) mogen ze mee. Dan wordt de pup bijvoorbeeld om 11 uur opgehaald met een bus om op een veld met alle andere honden uitgelaten te worden en te spelen. Voor Evi hebben we dit gedaan om te socialiseren (want wij werkten beiden fulltime thuis en nog steeds) maar zij was dan van 11 tot 15 uur onder de pannen (zit wel reistijd bij waarbij ze met de andere hondjes in de bus zit). 

Puppy en werken: hoe lang kunnen ze alleen thuis zijn?

Ondanks dat er echt wel manieren zijn te bedenken waarop de puppy niet te lang alleen is en jij kunt gaan werken, kan een hond (en vooral een puppy) echt niet de hele dag alleen thuis zijn. Daar wil je natuurlijk ook geen hond voor. Stel jij werkt 40 uur per week in een ziekenhuis, dan kan ik me voorstellen dat het echt lastig wordt. Heb jij een fulltime kantoorbaan en werk je deels vanuit huis - of beter nog - staan je collega's  open voor een kantoorhond? Dan zou ik niet inzien waarom je niet een puppy kunt nemen én kan blijven werken.